ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τιμολόγηση φαρμάκων

Η τιμολόγηση των φαρμάκων αποτελεί, από χθες, το νέο πεδίο σφοδρής κοινοβουλευτικής σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβερνώσα πλειοψηφία και την αξιωματική αντιπολίτευση. Αφορμή αποτέλεσε τροπολογία του υπουργείου Υγείας, μέσω της οποίας -όπως υποστηρίζει ο κ. Αδ. Γεωργιάδης- επιτυγχάνεται μείωση της τιμής σε περισσότερα από 6.000 φάρμακα, δηλαδή σε ποσοστό περίπου 70% όσων κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να χαράσσει τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα, ακολουθώντας τις επιταγές της τρόικας με μόνο κριτήριο την περιστολή των δαπανών. Στη μετωπική σύγκρουση παρενέβη το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε μια προσπάθεια πολιτικού «στριμώγματος» του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, «προκειμένου να αποκαλυφθούν οι βουλευτές που δεν θέλουν μείωση της τιμής των φαρμάκων», όπως σημείωναν στελέχη του μικρότερου σε ισχύ κυβερνητικού εταίρου.

«Ούτε ο πιο σκληρός εκπρόσωπος Τύπου φαρμακοβιομηχανίας» δεν θα έλεγε αυτά που λέτε, είπε ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή, σε κάποια από τις στιγμές της οξύτατης αντιπαράθεσης στην αίθουσα της Ολομέλειας. «Προασπίζεστε τις φαρμακοβιομηχανίες. Ισως να έχει δίκιο ο κ. Βενιζέλος, τελικά», είπε ο υπουργός Υγείας σε μια άλλη αποστροφή της τοποθέτησής του.

«Θα θέλαμε να μας πείτε τι αντίκτυπο θα έχουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις για την τιμολόγηση, εκτός από την εξοικονόμηση 480 εκατ. ευρώ, στην ομαλότητα της αγοράς του φαρμάκου», σημείωσε η κ. Ειρήνη Αγαθοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και πρόσθεσε: «Η φαρμακευτική πολιτική δεν μπορεί να γίνει μόνο με δημοσιονομικά κριτήρια. Είστε σίγουροι ότι ο καταποντισμός των τιμών δεν θα επιφέρει απόσυρση φαρμάκων και τραγικές ελλείψεις»;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας και τη συνολική διευθέτηση του ζητήματος της τιμολόγησης μέσω ολοκληρωμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, έπειτα από συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή. Για την ανάγκη μιας τέτοιας συζήτησης μίλησε και ο κ. Δ. Κρεμαστινός. Η κυβέρνηση δεν απέσυρε την τροπολογία και έτσι ορίστηκε ότι η ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη.

Στη σκιά αυτής της σύγκρουσης, πάντως, αίσθηση προκάλεσε ο διάλογος που είχε ο κ. Αδ. Γεωργιάδης με τον κ. Α. Ψυχάρη. Ο βουλευτής της Ν.Δ. μίλησε για πληροφορίες περί σημαντικής έλλειψης φαρμάκων σε νοσοκομεία της Αθήνας και της περιφέρειας. «Για το 2013 δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έλλειψη. Αν για οποιονδήποτε λόγο χρειαστεί -πιστεύω ότι δεν θα συμβεί- λόγω άλλων συνθηκών να ληφθούν μέτρα περαιτέρω μείωσης της δαπάνης, αυτό θα ήταν προβληματικό και δεν πρέπει να γίνει», απάντησε ο υπουργός Υγείας.

Για τον κίνδυνο να αποσυρθούν φάρμακα από την ελληνική αγορά και να υπάρχουν ελλείψεις με δραματικές συνέπειες για τους ασθενείς, προειδοποίησε χθες και η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «οι διατάξεις του νομοσχεδίου διαμορφώνουν ένα μη βιώσιμο πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής και καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία της αγοράς, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Επισημαίνει δε ότι η μείωση των τιμών γενοσήμων ισοδυναμεί με την καταστροφή της εγχώριας φαρμακοπαραγωγικής βάσης.

Ψηφίστηκε τροπολογία

Από τα δύο κυβερνητικά κόμματα, τέλος, ψηφίστηκε χθες στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει παραχώρηση σε μονή, που υπάγεται στη Μητρόπολη Καλαβρύτων, για 30 έτη, έκτασης προς εξυπηρέτηση αναγκών της Αδελφότητας της εν λόγω μονής. Η τροπολογία «πέρασε» με μικροαλλαγές που προωθήθηκαν έπειτα από εντονότατες ενστάσεις βουλευτών της ΔΗΜΑΡ αρχικά, αλλά και του ΠΑΣΟΚ.