ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ατζέντα Αντ. Σαμαρά και Αγκ. Μέρκελ

Με θετικά σχόλια για τις ελληνικές προσπάθειες, δέσμευση για τήρηση των συμφωνηθέντων και από πλευράς εταίρων, αλλά χωρίς «δώρα» σε ό,τι αφορά την εν εξελίξει δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα, υποδέχεται αύριο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Το Βερολίνο δείχνει σαφή βούληση πολιτικής στήριξης της Ελλάδας και της κυβέρνησης, πάντοτε υπό το πρίσμα της υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μ. Κοτχάους, ο οποίος, αφού αναγνώρισε ότι υπήρξαν αστοχίες τόσο από την πλευρά της τρόικας όσο και από την ελληνική κυβέρνηση στο αρχικό Μνημόνιο, υπογράμμισε ότι «οι εταίροι θα στηρίξουν την Ελλάδα καθώς επιθυμία του Βερολίνου είναι να υπάρξει ακόμη ένα success story όπως εκείνο της Ιρλανδίας».

Ο πρωθυπουργός μοιάζει να προσδοκά ακριβώς τη δημόσια έκφραση στήριξης του γερμανικού παράγοντα στις ελληνικές προσπάθειες, προκειμένου να αντισταθμιστεί η κακή δημοσιότητα των τελευταίων εβδομάδων λόγω του παρατεινόμενου αδιεξόδου στην αξιολόγηση της τρόικας. Αλλωστε, τόσο μετά το γεύμα εργασίας με την καγκελάριο την Παρασκευή όσο και την επομένη, στο πλαίσιο του «Διαλόγου των Ηγετών» που διοργανώνει η Süddeutsche Zeitung, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να προβάλει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και τα δείγματα ανάταξης της οικονομίας και επιστροφής του επενδυτικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να επιχειρηματολογήσει για την ανάγκη ανάσας προς την Ελλάδα και αποφυγής νέων υφεσιακών μέτρων που θα επιτείνουν την κοινωνική ένταση και θα απειλήσουν με αποσταθεροποίηση την κυβέρνηση.

Πολιτική στήριξη

Το Βερολίνο εμφανίζεται έτοιμο να παράσχει πολιτική στήριξη, χωρίς ωστόσο να επιτρέπει και αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα. Ηδη, χθες, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφαν Ζάιμπερτ, έσπευσε να οριοθετήσει σαφώς το πλαίσιο της συνάντησης των δύο ηγετών. «Δεν είναι μια συνάντηση για διαπραγματεύσεις», επεσήμανε ο κ. Ζάιμπερτ, παραπέμποντας, όπως είχε πράξει και η καγκελάριος προ ημερών, στην τρόικα. «Η τρόικα είναι αυτή η οποία κάθε φορά ελέγχει πώς προχωράει η εφαρμογή των συμφωνηθέντων από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι διμερές θέμα κάποιων εθνικών κυβερνήσεων», σημείωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, προσθέτοντας ότι η επίδειξη αξιοπιστίας εκ μέρους της Ελλάδας συνεπάγεται και την επίδειξη αξιοπιστίας από τους εταίρους της. «Εχουμε μεγάλο σεβασμό για τις μεταρρυθμίσεις και για τις δυσκολίες οι οποίες πρέπει να υπερπηδηθούν στην Ελλάδα, καθώς και για τη σκληρότητα την οποία πολλοί άνθρωποι πρέπει να υποστούν σε αυτή τη διαδικασία. Παρά ταύτα πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για την Ελλάδα, ο οποίος δείχνει και τις πρώτες επιτυχίες και ο οποίος θα φέρει τη χώρα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πίσω σε έναν καλό, σταθερό και βιώσιμο δρόμο», κατέληξε ο κ. Ζάιμπερτ.

Κατά τις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της συνάντησης με την κ. Μέρκελ, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις για όσα μπορεί δημοσίως να πει η καγκελάριος. Είναι, ωστόσο, σαφές ότι ο κ. Σαμαράς θα θέσει επί τάπητος τόσο το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού (για την κάλυψη του οποίου το Βερολίνο κινείται στη λογική ενός νέου Μνημονίου) όσο και την ελάφρυνση του χρέους, όπως έχει δεσμευθεί το Eurogroup.