ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναζητείται λύση στον «γόρδιο δεσμό» των πλειστηριασμών

Στον θεσμό της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης και στη θέσπιση ενός κώδικα ορθών πρακτικών αναζητείται η λύση στον «γόρδιο δεσμό» των πλειστηριασμών. Επί της ουσίας με αυτά τα εργαλεία, καθώς και με άλλες παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, θα επιχειρηθεί επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Η τελευταία καθίσταται αναγκαία καθώς μετά την κατάργηση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου θα προστατεύεται -υπό προϋποθέσεις- η πρώτη κατοικία θα είναι ο νόμος 3869/2010, γνωστός ως «νόμος Κατσέλη». Την ίδια ώρα το υπ. Ανάπτυξης εξακολουθεί να θέτει επί τάπητος την ανάγκη ύπαρξης ενός μεταβατικού σταδίου μέχρι την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Οι προτάσεις αυτές βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες οι εκπρόσωποι των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Παπαδάκης.

Βάσει της πρότασης για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, οφειλέτες και πιστωτές θα πρέπει υποχρεωτικά να αναζητούν τρόπο ρύθμισης των οφειλών, έτσι ώστε ο οφειλέτης να μην προσφεύγει στο δικαστήριο κάνοντας χρήση του «νόμου Κατσέλη». Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια, τα οποία σήμερα φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις να ορίζουν δικάσιμο ακόμη και για το 2025.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η πρόταση για την ύπαρξη ενός κώδικα βάσει του οποίου θα είναι πιο εύκολη η διαπίστωση της πραγματικής αδυναμίας του δανειολήπτη να αποπληρώσει τις οφειλές του και της πρόθεσής του να συνεργασθεί με τους πιστωτές. Τα κριτήρια αυτά (πρόκειται για τα λεγόμενα «αποδεκτά όρια διαβίωσης» και την έννοια του «συνεργάσιμου δανειολήπτη») θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στη διαδικασία της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης όσο και σε περίπτωση που η ρύθμιση του χρέους φτάνει στο δικαστήριο, καθώς ακόμη και στο στάδιο που οι οφειλές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, αλλά διαφαίνεται ο κίνδυνος αυτός. Οι λεπτομέρειες των παραπάνω ρυθμίσεων κάθε άλλο παρά επουσιώδεις είναι και για τον λόγο αυτό αποτελούν αντικείμενο αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Αλλωστε, τελική συμφωνία εκτιμάται ότι θα υπάρξει όταν θα έχουν καθορισθεί επαρκώς οι παραπάνω έννοιες και τα κριτήρια.

Πτωχευτικός κώδικας

Στις συζητήσεις έχει τεθεί και το ενδεχόμενο αλλαγών στον πτωχευτικό κώδικα, έτσι ώστε να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερχρέωσης, όχι μόνο των φυσικών προσώπων δηλαδή, αλλά και των επιχειρηματιών. Για μια ακόμη φορά, πάντως, η ελληνική πλευρά στη χθεσινή συνάντηση επισήμανε τον πολιτικό κίνδυνο σε περίπτωση σαρωτικών αλλαγών στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. «Μεταφέραμε το κλίμα που υπάρχει στα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. Είμαστε ευαίσθητοι σε αυτό το θέμα», δήλωσε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης.