ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κινητικότητα του 2014 νέο πεδίο διαπραγμάτευσης

Ο τρόπος -αλλά και οι όροι- εφαρμογής της κινητικότητας, που ήδη έχει συμφωνηθεί για το 2014 βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου του περασμένου Ιουλίου, αναμένεται να αποτελέσει το νέο πεδίο διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα.

Στο κείμενο του Μνημονίου υπάρχει ρητή πρόβλεψη για εφαρμογή κινητικότητας και το 2014, ωστόσο σε αντίθεση με τα ισχύοντα για το τρέχον έτος, δεν αναφέρεται αριθμός υπαλλήλων που θα πρέπει να ενταχθούν στο καθεστώς, ούτε επισημαίνεται ότι μέρος αυτών θα απολυθεί. «Στόχος είναι να θεσπιστεί ένα μόνιμο εργαλείο για την επανατοποθέτηση των υπαλλήλων στο πλαίσιο καλύτερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Σε αυτή την κατεύθυνση θα θέσουμε ελάχιστους ποσοτικούς στόχους ανά τετράμηνο για την κινητικότητα του 2014, τον Σεπτέμβριο του 2013», αναφέρεται στο κείμενο της σύμβασης.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταχθεί εξαρχής υπέρ της μόνιμης κινητικότητας στο Δημόσιο, που δεν θα συνδέεται με απολύσεις. Το θέμα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις προσεχείς συναντήσεις του υπουργού με τους εκπροσώπους των πιστωτών, δεδομένου ότι στην επικαιροποιημένη σύμβαση δεν καταγράφονται συγκεκριμένοι όροι για τον τρόπο εφαρμογής της. «Εμείς θέλουμε κινητικότητα, αλλά όχι απολύσεις», είπε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τέθηκε ζήτημα περαιτέρω απολύσεων. «Οι απολύσεις ποσοτικά τελειώνουν το 2014», είπε επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η τρόικα έθεσε θέμα επέκτασης της διαθεσιμότητας (σ.σ.: που συνδέεται με απολύσεις) και μετά το 2014», αλλά το θέμα απορρίφθηκε από τον ίδιο. «Δεν είναι εύκολο, αλλά η κυβέρνηση θα αντέξει τις απολύσεις στο Δημόσιο. Η κοινωνία άντεξε 1 εκατ. απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα», είπε.

Στο θέμα των απολύσεων αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του REAL και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου που υποστήριξε ότι η τρόικα ζήτησε επέκταση, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι το αίτημα αφορούσε την κινητικότητα όπως εφαρμόζεται σήμερα.