ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρίχνει τους τόνους με Τατσόπουλο η Κουμουνδούρου

Να σταματήσουν να «σηκώνουν το γάντι» και να απαντούν στον Πέτρο Τατσόπουλο αποφάσισαν στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας ότι αυτή είναι η πιο αποτελεσματική τακτική για να «ξεφουσκώσει» το θέμα που δημιουργήθηκε με επίκεντρο τις τοποθετήσεις του εν λόγω βουλευτή. Ετσι, χθες, έμεινε αναπάντητη η επανάληψη από τον κ. Τατσόπουλο απόψεων που προκάλεσαν αντιδράσεις τις προηγούμενες ημέρες. Το ζήτημα ετέθη στη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου η «γραμμή» που δόθηκε ήταν πως «για εμάς έχει κλείσει η συζήτηση, ό,τι ήταν να πούμε το είπαμε, έχει εξαντληθεί το θέμα».

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το θέμα τούς κάνει κακό, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να αναλώνεται «σε μια δευτερότριτη εσωτερική διαμάχη», όπως αναφέρουν, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα ζητήματα, όπως η διαπραγμάτευση με την τρόικα, το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, η δυσχέρεια της κυβέρνησης να προωθήσει νομοθετήματα, ο νέος προϋπολογισμός. Σε αυτά τα ζητήματα και στην προσπάθεια να πιεστεί η κυβέρνηση όσο το δυνατόν περισσότερο θα επιχειρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ να μετακινήσουν την κεντρική πολιτική συζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό, στη χθεσινή συνεδρίαση αποφασίσθηκε να κατατεθεί η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια πριν αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, δηλαδή άμεσα.

Οσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε λόγο σε δήλωσή του για «κείμενο υπό αίρεση», επικαλούμενος την απουσία συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, ενώ πρόσθεσε ότι «αποκλειστικός στόχος παραμένει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ανεξαρτήτως κόστους». Εξειδικεύοντας αυτή την αναφορά, τόνισε πως για το 2014 προβλέπεται στο σκέλος των εσόδων ότι οι φόροι στην ακίνητη περιουσία θα φθάσουν τα 4 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 41% σε σχέση με φέτος, και ότι η αύξηση γίνεται χωρίς καμιά συνάρτηση με την αρχή της φοροδοτικής ικανότητας. Αναφερόμενος στις δαπάνες, είπε ότι προβλέπεται μείωσή τους κατά 3 δισ. ευρώ, το 80% των οποίων αφορά τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κάτι που συνεπάγεται «θυσία των υπολειμμάτων του κοινωνικού κράτους στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής». Ακόμα και η επίτευξη πλεονάσματος, ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος, δεν συνεπάγεται επίλυση του προβλήματος του χρέους, το οποίο δεν μειώνεται, απλά επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησής του.

Αδιέξοδη πολιτική

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, αναφερόμενος (Real fm) στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, είπε ότι δεν μπορεί να προκύψει από αυτή κάτι διαφορετικό, καθώς η όποια συζήτηση δεν αγγίζει τον πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής, η οποία είναι αδιέξοδη και αυτό διαπιστώνεται από το επαναλαμβανόμενο αίτημα για νέα μέτρα.