ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βίζερ: Συγκρουστείτε με τα συμφέροντα

Την ενθάρρυνση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει σε σύγκρουση με τα «κατεστημένα συμφέροντα» διατύπωσε, χθες, ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του συμβουλίου των υπουργών της Ευρωζώνης (Euro Working Group), Τόμας Βίζερ. Απαντώντας σε ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βίζερ είπε συγκεκριμένα: «Οι τομείς στους οποίους χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών είναι εκείνοι όπου απειλούνται κατεστημένα συμφέροντα. Οπως συνηθίζεται σε τομείς όπου υπάρχουν κατεστημένα συμφέροντα, λίγοι προνομιούχοι προστατεύονται από τον ανταγωνισμό και ευνοούνται εις βάρος του υπόλοιπου πληθυσμού. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να γίνει αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων που έχουν τεράστιες ζημίες ή να απελευθερωθούν οι αγορές του ψωμιού, του γάλακτος και των φαρμάκων ή να αναδιαρθρωθεί η δημόσια διοίκηση. Ο ρόλος των πολιτικών προσώπων είναι να υπερασπίζονται αυτές τις μεταρρυθμίσεις, που ωφελούν ευρέα τμήματα του πληθυσμού και οι οποίες θα τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι πολιτικοί δεν εξελέγησαν για να προστατεύουν ειδικά συμφέροντα».

Ο κ. Βίζερ αναγνωρίζει, εξάλλου, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα την ανάγκη να επιταχυνθούν οι προσπάθειες σε πολλούς τομείς. «Η Ελλάδα έχει καλές επιδόσεις στον τομέα της δημοσιονομικής πολιτικής και το 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας προβλέπεται να είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η δουλειά έχει γίνει, αλλά βρισκόμαστε κοντά», ανέφερε.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είπε ότι «όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθούν τόσο το καλύτερο», για να επισημάνει: «Δεν είναι μόνο θέμα χρηματοοικονομικού σχεδιασμού, αλλά και θέμα συνολικής αντίληψης: τη στιγμή που άλλες χώρες της Ευρωζώνης εξέρχονται από τα προγράμματα προσαρμογής, θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να δείξει ότι μπορεί να μπει σε μια παρόμοια θέση και όχι ότι αυτό θα συμβεί στο μακρινό μέλλον. Η Ιρλανδία δημιούργησε ένα πρότυπο».