ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύσημα σε Αθήνα από το Βερολίνο

Τον «μεγάλο σεβασμό» της στις προσπάθειες της Ελλάδας και στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος εξέφρασε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα έχει ακόμη αρκετή δουλειά μπροστά της και ότι υπουργοί της Ευρωζώνης αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους.

Μιλώντας στο γερμανικό Εμπορικό Συνέδριο, η κ. Μέρκελ εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, λέγοντας ότι είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτες. «Γνωρίζω ότι μπορεί να πει κανείς πολλά, ότι ενδεχομένως ορισμένα πράγματα δεν είναι έτσι, όπως τα φανταζόμαστε από γερμανικής πλευράς. Η αλλαγή όμως είναι σημαντικότατη», υπογράμμισε. Στο συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα: «Πολλοί στην τρόικα δεν πίστευαν ότι η Ελλάδα θα το κατάφερνε. Τα κατάφεραν όμως παρ’ όλα αυτά και γι’ αυτό τον λόγο αισθάνομαι μεγάλο σεβασμό», είπε. Παράλληλα, η καγκελάριος εκτίμησε πως είναι ήδη εμφανείς οι πρώτες επιτυχίες στο πεδίο της ευρωδιάσωσης.

Από την πλευρά του ο κ. Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας «Τα Νέα», έπειτα από εκδήλωση της Ευρ. Επιτροπής στη Χάγη, επισήμανε το βράδυ της Τετάρτης την «επείγουσα ανάγκη» να σημειωθεί πρόοδος στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. «Η Ελλάδα έχει ακόμη αρκετή δουλειά μπροστά της», είπε, υιοθετώντας κάθε άλλο παρά διπλωματική γλώσσα, και πρόσθεσε: «Η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους». Παραδέχτηκε ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικές προσπάθειες, αλλά επισήμανε παράλληλα την ανάγκη «νέων θυσιών από τους Ελληνες».Εμφανίστηκε επίσης κατηγορηματικός ως προς την ανάγκη τήρησης από την Ελλάδα των δεσμεύσεών της, υποστηρίζοντας ότι τα συμφωνηθέντα στο πρόγραμμα στήριξης δεν αποτελούν «μέτρα λιτότητας». Ανέφερε ακόμη ότι η Ευρώπη θα παράσχει στην Αθήνα νέα βοήθεια μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Στη σημερινή συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο αναφέρεται, τέλος, χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt με τίτλο «Ο Σαμαράς αναζητεί στήριξη». Σε αυτό γίνεται λόγος για «αμοιβαία δυσπιστία» και «εντεινόμενη απόγνωση» που χαρακτηρίζουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι οποίες «θα μπορούσαν να κρίνουν το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού της Αθήνας», και «την προειδοποίηση αυτή θα μεταφέρει» ο κ. Σαμαράς στην κ. Μέρκελ. Η απάντηση της καγκελαρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα είναι προβλέψιμη: «Θα επαινέσει τις προσπάθειες των Ελλήνων, θα τονίσει ότι η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει τις μεγάλες θυσίες και θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση των Αθηνών να επιδείξει αντοχή και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ο Σαμαράς δεν θα πρέπει να ελπίζει σε παραχωρήσεις».