ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προφυλακίστηκε ο πυρηνάρχης Χ.Α. του Πειραιά

Ακόμα ένα στέλεχος της Χρυσής Αυγής προστέθηκε χθες στον μακρύ κατάλογο των προφυλακισμένων, καθώς με την πολύωρη απολογία του στις ειδικές εφέτες ανακρίτριες ο Νίκος Αποστόλου κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με ομόφωνη γνώμη και του εισαγγελέα.

Η προφυλάκιση του Νίκου Αποστόλου που υπήρξε επικεφαλής της Χ.Α. στον Πειραιά -πυρηνάρχης, όπως ονομάζονται οι τοπικοί υπεύθυνοι του κόμματος- ήταν η πρώτη από τότε που η πολύκροτη υπόθεση πέρασε στα χέρια εφετών με τον ορισμό τριών ανακριτριών από την Ολομέλεια του Εφετείου λόγω της μείζονος σπουδαιότητος της υπόθεσης.

Κι ενώ η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις τρεις ανακρίτριες να έχουν αποστείλει και νέες κλήσεις σε κατηγορουμένους -στελέχη και μέλη της Χ.Α.-, ο επικεφαλής του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος υπέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες αίτηση ζητώντας την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους. Είναι η δεύτερη αίτηση που υποβάλλεται, καθώς ήδη και η υπαστυνόμος που έχει προφυλακιστεί για εμπλοκή στην υπόθεση, Βενετία Πόπωρη, έχει επίσης υποβάλει αίτηση στις εφέτες ανακρίτριες ζητώντας την αποφυλάκισή της.

Κατηγορίες

Πάντως, ο Νίκος Αποστόλου, που αντιμετώπιζε και αυτός την κατηγορία της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, κράτησε κατά την απολογία του αρνητική στάση σε ό,τι του αποδίδει η Δικαιοσύνη με το κατηγορητήριο και ανέφερε ότι δεν είναι καν μέλος της Χ.Α. αλλά απλός υποστηρικτής.

Ο Νίκος Αποστόλου, τον οποίο εμπλέκει πέραν των άλλων στην εγκληματική δράση της οργάνωσης ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες, είχε επιβαρυντικές για αυτόν συνομιλίες -που έχουν απομαγνητοφωνηθεί- με διάφορα πρόσωπα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σε αυτές, όπως αναφέρεται και στο κατηγορητήριο σε βάρος του, εμφανίζεται να λέει μεταξύ άλλων για τις προσπάθειές του να δραστηριοποιηθεί στην προστασία νυχτερινών κέντρων σε περιοχές όπως ο Αγιος Νικόλαος και αλλού στην περιοχή του Πειραιά.

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, ερωτώμενος από τις ανακρίτριες προσπάθησε να υποβαθμίσει τις αναφορές του σε προστασία μαγαζιών στις τηλεφωνικές συνομιλίες, λέγοντας πως «έτσι προσπαθούσε να πουλήσει μούρη» σε φίλους «και να κάνει τον έξυπνο». Ωστόσο, την εμπλοκή του σε ρατσιστικές επιθέσεις κατά αλλοδαπών στην περιοχή του Πειραιά -περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο- περιγράφει ένας προστατευόμενος μάρτυρας (που φέρει την κωδική ονομασία «Γ») καταθέτοντας στοιχεία για οργανωμένη επίθεση 15 ατόμων κατά αλλοδαπών στους οποίους προκάλεσαν σωματικές βλάβες.

Για το περιστατικό, όπως και για άλλα, δεν έχει υπάρξει ώς σήμερα σχηματισμός δικογραφίας, γεγονός που επικαλέστηκε ο Αποστόλου απολογούμενος, στην προσπάθειά του να πείσει ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας δεν λέει αλήθεια.

Μετά την απόφαση για την προσωρινή του κράτηση, οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού, ενώ τη Δευτέρα η σκυτάλη των απολογιών περνά στους τρεις βουλευτές της Χ.Α., Γ. Γερμενή, Π. Ηλιόπουλο και Στ. Μπούκουρα, για τους οποίους η Βουλή έχει άρει την ασυλία και κατηγορούνται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.

Στο μεταξύ, συνελήφθη την Πέμπτη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Βόλου 51χρονος ταγματάρχης του Στρατού Ξηράς για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων. Εκτός από όπλα, στο σπίτι και στο γραφείο που διατηρεί στις εγκαταστάσεις της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο όπου υπηρετεί, αστυνομικοί βρήκαν αντικείμενα με το έμβλημα της Χρυσής Αυγής και της 21ης Απριλίου. Στην έρευνα για την υπόθεση ενεπλάκη και η Αντιτρομοκρατική που έχει αναλάβει το κύριο βάρος της έρευνας για την υπόθεση της Χ.Α. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, ο 51χρονος ταγματάρχης βρέθηκε να κατέχει παράνομα δύο πιστόλια, δύο κυνηγετικά όπλα, φυσίγγια κ.ά. Ο συλληφθείς επρόκειτο να οδηγηθεί στον αρμόδιο στρατιωτικό εισαγγελέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι επίσημη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ταξιαρχίας είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν ο βουλευτής Μαγνησίας της Χ.Α. Παναγιώτης Ηλιόπουλος.