ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κόκκινες γραμμές» ΠΑΣΟΚ στη διαπραγμάτευση

Σε τέσσερις κόκκινες γραμμές συνοψίζει η Χαρ. Τρικούπη τη στάση που θα τηρήσει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Από το επιτελείο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου τόνιζαν χθες ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι: Πρώτον, δεν θα γίνουν αποδεκτά νέα δημοσιονομικά μέτρα με περικοπή μισθών και συντάξεων. Δεύτερον, ο νέος φόρος ακινήτων θα πρέπει να γίνει αποδεκτός από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Τρίτον, η πρώτη κατοικία των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών θα πρέπει να προστατευθεί. Και, τέταρτον, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές μαζικές απολύσεις.

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος υπήρξε χθες ιδιαίτερα οξύς έναντι της τρόικας, λέγοντας ότι η λειτουργία της «δεν εντάσσεται μέσα στη λογική, τη θεσμική λογική της Ε.Ε., σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας». Από τη Χαρ. Τρικούπη τονίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ «εφαρμόζει από την αρχή την πολιτική εξόδου από το Μνημόνιο» και τονίζουν πως η στάση αυτή αναδεικνύει τα στρατηγικά αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ως ενδεικτικές κινήσεις της αμηχανίας από την πλευρά της Κουμουνδούρου οι ίδιες πηγές ανέφεραν την «πρόσκληση σε αποστασία», την πρόταση μομφής και την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που αναμένεται να κατατεθεί προσεχώς. Από τη Χαρ. Τρικούπη ανακοινώθηκε, επίσης, χθες ότι εντός των επόμενων ημερών ο κ. Βενιζέλος θα εξειδικεύσει τις πρωτοβουλίες του ενόψει των αυτοδιοικητικών και των ευρωπαϊκών εκλογών.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι η σκληρή αντίδραση του κ. Βενιζέλου έναντι του κ. Αλ. Τσίπρα στο κάλεσμα της «αποστασίας», όπως την ονομάζουν στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, «απηχεί το σύνολο των μελών της Κ.Ο. και αυτό θα εκπεμφθεί ως μήνυμα στη συνεδρίαση της Κ.Ο. που αναβλήθηκε για λίγες ημέρες λόγω ασθενείας του προέδρου».

«Περιβάλλον συγκλίσεων»

Ωστόσο, ο κ. Γ. Ντόλιος επαναδιατύπωσε χθες (Βήμα fm), για τρίτη φορά σε τέσσερις ημέρες, την άποψη ότι οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα στο Τέξας, αλλά και στελεχών όπως ο κ. Γ. Σταθάκης, συνιστούν βήματα τα οποία «δείχνουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον συγκλίσεων». Χαρακτήρισε άκομψη την πρόταση του κ. Ι. Πανάρετου για προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με την «παπανδρεϊκή» πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο «με πολιτικούς όρους». Δήλωσε, επίσης, ότι νιώθει «πολύ πιο συγγενής με την Αριστερά γενικότερα, και τον ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως, σε πάρα πολλά θέματα, αντιρατσιστικό ν/σ, ιθαγένεια, σε μια σειρά ζητημάτων». Επίσης, εκτίμησε ότι δεν είναι κρίσιμο ζήτημα το αν θα γίνει η συνεδρίαση της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ. «Δεν είμαι βέβαιος αν θα γίνει, κι αν θα γίνει δεν θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά», ανέφερε.