ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικός πόλεμος για τα φάρμακα

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με επίκεντρο την τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Χθες, ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση (Βήμα fm) στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να αλλάξει τον τίτλο του και να ονομάζεται «Συνασπισμός των φαρμακοβιομηχάνων». Ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε και χθες, όπως και προχθές στη Βουλή, στην τακτική έμμεσης διασύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας και στην ερμηνεία ότι οι θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα της τιμολόγησης των φαρμάκων εκπορεύονται από την επιλογή εξυπηρέτησης αυτών των συμφερόντων. «Για να υιοθετήσει ένα κόμμα της Αριστεράς τα συμφέροντα των βιομηχάνων, πρέπει να το έχει μελετήσει πολύ. Δεν γίνεται να λέει ό,τι λένε οι φαρμακοβιομήχανοι. Προφανώς το έχει ψάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εάν καταψηφίσει την τροπολογία, θα εμποδίσει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ρίξει τις τιμές στα φάρμακα.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι η φιλοσοφία της ρύθμισης είναι να εξοικονομήσει ο ΕΟΠΥΥ 480 εκατ. ευρώ. «Η οικονομική έκθεση λέει ότι τα 390 εκατ. τα παίρνουμε από τις πολυεθνικές και τα 100 εκατ. από τις ελληνικές εταιρείες», είπε και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα χρήματα θα εξοικονομηθούν από τα φάρμακα που έχουν πάρει πατέντα, δηλαδή πωλούνται κατ’ αποκλειστικότητα από πολυεθνικές.

Για «λάσπη στον ανεμιστήρα» από αυτούς «που έχουν διαλύσει την κοινωνία για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα, ντόπια και ξένα», έκανε λόγο ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντηση με το Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, είπε ότι «εμείς υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε ελεγχόμενο, φτηνό και ποιοτικό φάρμακο».

Κατά Σκουρλέτη

Ο κ. Γεωργιάδης επιτέθηκε, επιπλέον, προσωπικά στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Σκουρλέτη, τον οποίο χαρακτήρισε «εκπρόσωπο των φαρμακοβιομηχανιών». Οι αναφορές αυτές, που προκάλεσαν την αντίδραση της Κουμουνδούρου, ήρθαν μόλις μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας στη Βουλή την Πέμπτη, όπου άφησε αιχμές για διαφημίσεις φαρμακευτικών εταιρειών στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο».

Ο κ. Σκουρλέτης (ΣΚΑΪ) απάντησε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την τιμολόγηση των φαρμάκων είναι «για εγχώρια και εισαγόμενα, οριζόντια μείωση 15% – 20%. Αντ’ αυτού έχουμε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πριμοδοτήσει, εις βάρος των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών, εισαγόμενα φάρμακα πολυεθνικών, τα οποία είναι και αμφιβόλου ποιότητας». Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι με την πολιτική που ακολουθεί επιτυγχάνει μεν μείωση της κρατικής δαπάνης στα φάρμακα, η οποία, όμως, συνοδεύεται από εκτίναξη της ιδιωτικής δαπάνης για την προμήθειά τους από τους ασθενείς.

Αναφορικά με τις διαφημίσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι ο σταθμός είναι μια εταιρεία «που υπόκειται στον ανταγωνισμό των μέσων και νομιμοποιείται απόλυτα να έχει και έσοδα» και κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη για «άθλια προπαγάνδα».