ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιλιγγος για ΠΑΣΟΚ από τα «ορεινά» του Κοινοβουλίου

Στο επιτελείο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου παρατηρούν τις τελευταίες εβδομάδες ένα περίεργο φαινόμενο στην αίθουσα της Ολομέλειας. Ολοένα και περισσότεροι βουλευτές του κόμματος ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στα «ορεινά», όπου κάθονται οι ανεξάρτητοι, παρά στο τμήμα όπου βρίσκονται τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ. Ενας εξ αυτών, ο βουλευτής Εβρου Γ. Ντόλιος, τρεις φορές εντός της εβδομάδος, εκδήλωσε δημοσίως την προτίμησή του σε ένα σχήμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μόλις λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση της κ. Θεοδώρας Τζάκρη.

Πλέον η κατάσταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι κρίσιμη, τόσο για τη συνοχή του κόμματος, όσο και για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης. Στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου εκτιμούν ότι η συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή με αφορμή την πρόταση εξεταστικής επιτροπής για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, θα συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι σε παρασκηνιακό επίπεδο οι διεργασίες είναι πυκνές, οριζόντιες και έχουν κοινό παρονομαστή την πορεία του ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών.

Η διατυπωθείσα αντίληψη περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία εξέφρασαν τόσο η κ. Τζάκρη όσο και ο κ. Ντόλιος, δεν αποτελεί περιθωριακή τάση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για άποψη την οποία εκφράζουν, κατά κύριο λόγο, παλαιότερα στελέχη όπως οι κ. Κ. Σκανδαλίδης, Δ. Ρέππας και Κ. Λαλιώτης. Προτιμότερη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θεωρεί τη συνεργασία με δυνάμεις που βρίσκονται πιο κοντά στην αριστερή «μήτρα» του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος, ωστόσο, λόγω της θέσης του ως γραμματέα του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει μια ρητή δήλωση προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Η ομάδα των υπουργών»

Εκ διαμέτρου διαφορετική αντίληψη για την κατάσταση έχει «η ομάδα των υπουργών» που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Στελέχη όπως οι κ. Ι. Μανιάτης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Εύη Χριστοφιλοπούλου συνομιλούν τακτικά. Συνομιλητής όλων αυτών είναι και ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος είναι παλαιόθεν φίλος των περισσοτέρων. Τα συγκεκριμένα στελέχη θεωρούν ότι η πολωτική στάση την οποία συντηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθάει στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας, αντιθέτως υπονομεύει τις πιθανότητες ομαλής συνέχισης της πορείας της χώρας σε περίπτωση που η Κουμουνδούρου κατορθώσει να κερδίσει την εξουσία.

Από πλευράς Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαίνεται ότι στον στενό κύκλο του κ. Βενιζέλου παραμένουν οι κ. Π. Κουκουλόπουλος, Τ. Ρήγας, Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Λ. Γρηγοράκος. Ενδεικτικό της ανησυχίας που υφίσταται, κυρίως για τις ψηφοφορίες του μηνός Δεκεμβρίου, είναι το γεγονός ότι και μεταξύ των συγκεκριμένων, πολύ στενών συνεργατών του κ. Βενιζέλου υφίσταται ο φόβος αποσταθεροποίησης που θα οδηγήσει σε διαφοροποιήσεις οι οποίες μπορούν να αποβούν μοιραίες για την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, εντός της Χαρ. Τρικούπη, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου προσπαθούν να συγκροτήσουν μια ομάδα περί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ενας ακόμη κρίσιμος παράγοντας είναι ο κ. Γ. Παπανδρέου και τα στελέχη τα οποία προέρχονται από την «παπανδρεϊκή» πτέρυγα. Το γραφείο του κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να είναι τόπος συζητήσεων ακόμη και για βουλευτές οι οποίοι βρίσκονται στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για ανεξαρτητοποιηθέντες. Οι επανειλημμένες τοποθετήσεις του κ. Ι. Πανάρετου, άλλοτε στενού συνεργάτη του κ. Παπανδρέου, για τη στάση που πρέπει να τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι του «παπανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ, είναι χαρακτηριστικές των συζητήσεων οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Τονίζεται, ωστόσο, ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου δεν έχει εκφραστεί.

Αρκετοί θεωρούν ότι η λύση στο σαφές πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ αυτήν την περίοδο, είναι η προώθηση των διαδικασιών για ενοποίηση της Κεντροαριστεράς, κάτι που θα μπορούσε να συμπαρασύρει και τη ΔΗΜΑΡ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός φορέα ο οποίος θα κατέλθει στις διπλές εκλογές του Μαΐου με κάποιες σοβαρές αξιώσεις.