ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «σκιές» στη βουλευτική αμοιβή

Η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ να μην εισπράττει κάθε μήνα την αμοιβή για τη συμμετοχή στις επιτροπές της Βουλής και, αντ’ αυτού, οι 13 βουλευτές-μέλη της να διαθέτουν το ποσό σε κοινωφελή ιδρύματα και οργανώσεις, αποτελεί τη μία από τις δύο σημαντικές εξελίξεις, όσον αφορά το πολυσυζητημένο ζήτημα των αποδοχών των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας. Το δεύτερο, είναι η επιλογή της διεύθυνσης του ελληνικού Κοινοβουλίου να δημοσιοποιήσει, για πρώτη φορά, αναλυτικά στοιχεία ως προς τι ακριβώς περιλαμβάνει η βουλευτική αποζημίωση.

Στον αντίποδα, τρεις φαίνεται κατ’ αρχήν ότι είναι οι «σκιές» που καταγράφηκαν σε ομαδικό επίπεδο, τις τελευταίες ημέρες για το ίδιο ζήτημα:

– Πρώτον, ότι έως τώρα τριάντα βουλευτές της επαρχίας έχουν σπεύσει να υποβάλουν αίτημα να πληρώνει η Βουλή, δηλαδή ο προϋπολογισμός της – δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες, τα διόδια κατά τις οδικές μετακινήσεις τους από και προς τις εκλογικές τους περιφέρειες! Εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

– Δεύτερον, ουδείς εκ των βουλευτών που εμφανίστηκαν λαλίστατοι σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές όσον αφορά τις αποδοχές τους, παρουσιάστηκε στην ειδική για τον προϋπολογισμό της Βουλής συνεδρίαση της Ολομέλειας, προκειμένου να μιλήσει ή και να δηλώσει πρόθεση-βούληση βελτιωτικών αλλαγών.

– Τρίτον, έως προχθές το βράδυ, ουδείς –πλην των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ– ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, να «παραιτηθεί» μέρους των «προνομίων»: Με αφορμή ακριβώς τις προαναφερθείσες μόνο εκτός Βουλής δηλώσεις και σχόλια βουλευτών, ο πρόεδρος της Βουλής από το βήμα της Ολομέλειας τόνισε πως η λήψη των χρημάτων της αποζημίωσης και των επιδομάτων δεν είναι «υποχρεωτική» και ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να απευθυνθεί στο λογιστήριο και να δηλώσει ότι ζητεί αντί για εκείνον τα χρήματα είτε να επιστρέφουν στο κράτος, είτε να δίδονται σε κάποιο κοινωφελές ίδρυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά το πρόσφατο παρελθόν ελάχιστοι (μονοψήφιος αριθμός) είχαν προβεί σε μια τέτοια κίνηση. Ωστόσο, σε σύντομο χρονικό διάστημα επέστρεψαν στο λογιστήριο της Βουλής και με νεότερη δήλωσή τους ζήτησαν να ξαναλαμβάνουν όλο το ποσό των χρημάτων που τους αναλογούσε και να το διαθέτουν εκείνοι στις κοινωφελείς οργανώσεις…

Στη σκιά όλων αυτών και βάσει των συγκεκριμένων, πλέον, στοιχείων που έδωσε η Βουλή στη δημοσιότητα, ένας βουλευτής λαμβάνει από 7.644 έως 8.028 ευρώ μηνιαίως, αναλόγως του σε ποια περιφέρεια εκλέγεται. Σύμφωνα με εκτίμηση υπηρεσιακού παράγοντα, μετά τις διάφορες κρατήσεις που μπορεί να είναι και δόσεις αποπληρωμής δανείων, η «καθαρή» αποζημίωση κυμαίνεται από 4.800 έως 5.400 ευρώ.

Ως γνωστόν, οι περισσότεροι βουλευτές διαμαρτύρονται πως τα χρήματα αυτά δεν είναι αρκετά για την ορθή και αποτελεσματική λειτουργία τους. Επικαλούνται, κυρίως, τα έξοδα διατήρησης πολιτικών γραφείων. Σημειώνεται ότι στους βουλευτές της επαρχίας διατίθενται δωρεάν γραφεία σε κτίριο της Βουλής στην πρωτεύουσα, ενώ οι βουλευτές Αθήνας νοικιάζουν άλλους χώρους. Μηνιαίως για ενοίκιο γραφείου επιδοτούνται από 740 έως 936 ευρώ. Απαντες, δε, έχουν δωρεάν αεροπορικές μετακινήσεις.

Σημειώστε, τέλος, κάποια ερωτήματα και κάποια «αξιοπερίεργα»: Ως προς τα πρώτα; Είναι η λήψη του επιδόματος για συμμετοχή στις Επιτροπές δίχως ουσιαστική πιστοποίηση της συμμετοχής τους στις συνεδριάσεις. Ως προς τα αξιοπερίεργα; Η ρύθμιση που προβλέπει ότι ένας βουλευτής Κοζάνης λαμβάνει έξοδα κίνησης λιγότερα από ένα βουλευτή Μεσσηνίας…