ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οταν το ΔΝΤ διατηρεί την… ψυχραιμία του

Μικρές φαίνονται οι πιθανότητες έγκρισης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα έως το τέλος Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όπως τόνισε με νόημα την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, δεν υπάρχουν έντονες χρηματοδοτικές πιέσεις και η Ελλάδα μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της «τους επόμενους μήνες».

Το ΔΝΤ διατηρεί την ψυχραιμία του καθώς οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μεγαλύτερα αγκάθια στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν ήταν τόσο οι αποκλίσεις στα νούμερα όσο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Παρά τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τον προϋπολογισμό, μία συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014 φαίνεται πλέον κοντά. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Ράις ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν ισχυρό ιστορικό ικανοποίησης των δημοσιονομικών στόχων», φέρνοντας ως παράδειγμα την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ένα έτος νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η τρόικα εστίαζε τον προβληματισμό της στις αποφάσεις για τις αμυντικές βιομηχανίες και τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Οι Ευρωπαίοι πιέζουν καθώς κάποιες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις αποτελούν εκκρεμότητες από προηγούμενους ελέγχους. Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών θεωρείται κρίσιμη και από το Ταμείο, καθώς αν τα κόκκινα δάνεια παραμείνουν στις τράπεζες αυτό θα αυξήσει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους, και άρα θα περιορίσει τη δυνατότητα κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του 2014 από το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Παρά τις ενστάσεις της ΕΚΤ και του EFSF που θα το ήθελαν για λόγους ασφαλείας, το υπόλοιπο από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (αναλυτές το υπολογίζουν στα 5-6 δισ. ευρώ) είναι ο πλέον προφανής τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού. «Η απόφαση για το πώς θα καλυφθεί το κενό θα είναι πολιτική», λέει στην «Κ» ο εκτελεστικός διευθυντής της Bank of America Merrill Lynch Αθανάσιος Βαμβακίδης, ο οποίος εκτιμά ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να ανταλλάξει η ΕΚΤ τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της με άλλα, μεγαλύτερης διάρκειας. Ωστόσο, η ΕΚΤ αντιδρά και σε αυτό το σενάριο, καθώς φοβάται ότι θα υπερβεί τα όρια της νομισματικής πολιτικής και ότι θα δημιουργήσει προηγούμενο που θα θελήσουν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Διαφορετικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιέζει για μία συμφωνία για το χρέος πριν από τις ευρωεκλογές, στην επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος την άνοιξη. «Το ΔΝΤ είναι σύμμαχος της Ελλάδας στο θέμα αυτό, διότι θεωρεί ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση του χρέους τόσο το καλύτερο», λέει ο κ. Βαμβακίδης. Οπως προσθέτει, ωστόσο, όσο η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, «τόσο πιο δύσκολο είναι να διαπραγματευθεί».

Παρά το γεγονός ότι οι αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα σε αυτή τη συγκυρία, μία μεγάλη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τις προοπτικές της ανάκαμψης, στις οποίες βασίζεται ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους. Οι πολιτικοί κίνδυνοι, εξάλλου, δεν έχουν εκλείψει, τόσο στο εσωτερικό, με δεδομένη τη μικρή πλειοψηφία της κυβέρνησης ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού, όσο και στην Ευρώπη, με ανοιχτό το ενδεχόμενο υπαναχώρησης των Ευρωπαίων από τη δέσμευση κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, αν θεωρήσουν ότι η Ελλάδα δεν ικανοποιεί τις δεσμεύσεις της.