ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποια μέτωπα έμειναν ανοικτά στα δημοσιονομικά

Την Τετάρτη το βράδυ, όλοι ξαφνιάστηκαν όταν είδαν τους επικεφαλής της τρόικας να αναχωρούν από το υπουργείο Οικονομικών μόλις μιάμιση ώρα μετά την άφιξή τους. Επρόκειτο ίσως για τη μικρότερη σε διάρκεια σύσκεψη από την αρχή του Μνημονίου. Ωστόσο, λίγο αργότερα έγινε γνωστός ο λόγος για τον οποίο δεν κράτησε περισσότερο η συζήτηση.

Δεν υπήρχε κανένα θέμα για διαπραγμάτευση, ανέφεραν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου. Το γεγονός «σήκωνε» δύο ερμηνείες: α) είτε ότι το χάσμα των δύο πλευρών παρέμενε, β) είτε ότι άρχισε να υπάρχει κάποια σύγκλιση, αλλά ήθελε τον χρόνο της.

Οπως εξηγούσαν τις επόμενες ώρες και ημέρες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και παράγοντες της τρόικας, μένουν όντως πολλά προς διευθέτηση. Από την τρόικα, ωστόσο, συμβούλευαν ότι «πρέπει να δουλέψει η ελληνική πλευρά γρήγορα και ευέλικτα» για να υπάρχουν πιθανότητες να κλείσει η συμφωνία για τα δημοσιονομικά μεγέθη έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου. Μέχρι να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα (είναι προγραμματισμένο για αρχές Δεκεμβρίου) θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να έρθουν πιο κοντά. Κατά την αναχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας, τα ανοικτά μέτωπα φέρεται να ήταν:

1. Επιπλέον παρεμβάσεις για το 2014. Η τρόικα υποστηρίζει ότι τα επιπλέον μέτρα που απαιτούνται για να διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 στο 1,5% του ΑΕΠ είναι περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 1,1-1,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η τρόικα δεν έχει δώσει ακόμα το οριστικό ΟΚ καθώς:

l Δεν έχει κλείσει το θέμα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ). Το δεύτερο ελληνικό σχέδιο δημιουργεί «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ, την οποία το υπ. Οικονομικών κάλυψε με αντίστοιχες περικοπές δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ομως, η τρόικα αμφισβητεί πλέον το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου αυξάνοντας την «τρύπα» κατά άλλα 200 εκατ. ευρώ. Ποσό που ακόμα η κυβέρνηση δεν το έχει καλύψει. «Δεν ξέρουμε τι θα εφαρμοστεί» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος της τρόικας, αναδεικνύοντας ότι ο ΕΝΦΑ, για τον οποίο υπήρχε συμφωνία, πλέον είναι στον «αέρα».

l Δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα του υπουργείου Εργασίας. Στον προϋπολογισμό του 2014 το υπουργείο Οικονομικών ενέγραψε πρόβλεψη για έσοδα 600 εκατ. ευρώ από τις παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας. Ομως, η τρόικα έχει ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις για να εγκρίνει όλες τις ελληνικές εκτιμήσεις, ενώ αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι σε αρκετές συσκέψεις η τρόικα αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως θα πρέπει να περικοπούν και κάποιες συντάξεις για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Πάντως, σε ό, τι αφορά το 2013, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει πλέον αποδεχτεί ότι ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα που θα κυμαίνεται μεταξύ 500 και 800 εκατ. ευρώ.

2. ΦΠΑ στην εστίαση. Το οικονομικό επιτελείο έχει δώσει κάποια πρώτα στοιχεία για την πορεία του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% ώστε να διατηρηθεί και το 2014, ενώ από την τρόικα θεωρούν ακόμα ότι είναι χρειάζεται να συνεχιστεί η συζήτηση τις επόμενες ημέρες σε τεχνικό επίπεδο.

3. Υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο. Από τις τέσσερις δράσεις, μόνο μία θεωρείται από την τρόικα ότι έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για τον νέο κώδικα δικηγόρων. Από εκεί και πέρα, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το θέμα του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων έχει επί της ουσίας ολοκληρωθεί, αλλά απομένουν κάποιες τυπικές διαδικασίες, ενώ υπάρχει ακόμα ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με το θέμα των χρεών του Δημοσίου προς τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και ειδικά προς την πρώτη. Βέβαια, το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).

4. Απολύσεις. Η κυβέρνηση προτείνει να προσμετρηθούν στις 4.000 απολύσεις του 2013 οι υπό αποχώρηση εργαζόμενοι των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, αλλά η τρόικα δεν έχει συμφωνήσει ακόμα.