ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φραστικές δεσμεύσεις για το χρέος, αλλά μετά τις ευρωεκλογές

Το γεγονός ότι η προσωρινή γερμανική κυβέρνηση δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε ρητές δεσμεύσεις έναντι των αιτημάτων που θα έθετε ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ήταν γνωστό πριν καν ο Ελληνας πρωθυπουργός αναχωρήσει από την Αθήνα. Το έλεγαν γερμανικές κυβερνητικές πηγές ήδη από την Τετάρτη. Μία από αυτές, μάλιστα, έθετε στην «Κ» τον πήχυ των προσδοκιών σε κάποια φραστική δέσμευση για ανακοινώσεις πριν από τις ευρωεκλογές, σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που όμως θα γίνουν γνωστές… μετά.

Υπ’ αυτό το κλίμα έπαιρνε το αεροπλάνο για το Βερολίνο, ο κ. Σαμαράς. Στο μεταξύ, στη γερμανική πρωτεύουσα επικρατούσε η αντίληψη ότι στην Αθήνα επικρατεί μία επιχείρηση «απαξίωσης» της τρόικας από υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης. Το γεγονός δεν ενθουσίαζε το Βερολίνο.

Οι Γερμανοί θεωρούν ότι βασικός στόχος αυτής της συμπεριφοράς είναι να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι τεχνικές συζητήσεις δεν έχουν την παραμικρή σημασία και ότι όλα τα ζητήματα θα λυθούν με πολιτική διαπραγμάτευση. «Η αντίληψη αυτή είναι λαθεμένη» αναφέρει κυβερνητική πηγή στην «Κ», που υπογραμμίζει ότι το σημείο αυτό διευκρινίστηκε και κατά την ολιγόλεπτη συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον κ. Σαμαρά στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες.

Στο Βερολίνο εκτιμούν ότι η πρωτοβουλία για αυτήν τη «γραμμή» δεν ανήκει πρωτίστως στον κ. Σαμαρά, αλλά στον κυβερνητικό του εταίρο κ. Ευ. Βενιζέλο. Παρατηρούν, ωστόσο, ότι ο κ. Σαμαράς δεν φαίνεται να την αποκρούει. Σημειώνουν ακόμα ότι ο κ. Βενιζέλος έχει επιχειρήσει –στο πλαίσιο σκιαγράφησης των στόχων της ελληνικής προεδρίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014– μιλώντας σε ημερίδα του ΥΠΕΞ, στην Αθήνα, να παρουσιάσει την Ε.Ε. σαν μηχανισμό που απλά υλοποιεί εντολές του Βερολίνου.

Πιθανόν σε αυτή του τη στάση ο κ. Βενιζέλος να έχει παρασυρθεί από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς, που όντας επικεντρωμένος στην προεκλογική του καμπάνια –θέλει να γίνει πρόεδρος της Ε.Ε.– μπορεί να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Στο Βερολίνο, πάντως, γνωρίζουν παράλληλα ότι δεν μπορούν να πιέσουν την ελληνική πλευρά με τη δόση του 1 δισ. ευρώ. «Αναγνωρίζουμε την τεράστια δουλειά που έχει κάνει η παρούσα κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο αλλά και τα σημάδια πολιτικής κόπωσης, που μοιάζουν κάποια μέλη της να εμφανίζουν, αν και οι αλλαγές στην Ελλάδα άρχισαν ουσιαστικά να υλοποιούνται από τον Σεπτέμβριο του 2012 οπότε και έγινε σαφές ότι η χώρα θέλει να πάρει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Πάντα λέγαμε ότι αυτές είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητος» ανέφεραν πηγές στο Βερολίνο που γνωρίζουν καλά τις λεπτομέρειες των ελληνογερμανικών συζητήσεων τον τελευταίο χρόνο.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δημιουργεί προσδοκίες σε σχέση με τις ευρωεκλογές, «αποδίδοντας στις κάλπες δημοψηφισματικό χαρακτήρα που δεν έχουν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης. Κάνατε εκλογές το 2012, δύο φορές με ένα διακύβευμα για την υλοποίηση του οποίου η προσπάθεια άρχισε αμέσως μετά». Και καταλήγουν: «Ποιο νόημα έχει η επανάληψη εκείνου του ερωτήματος δύο χρόνια αργότερα;».