ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μειώσεις άνω του 40% σε φάρμακα

Μειώσεις τιμών, που μπορεί να ξεπεράσουν και το 40% σε ορισμένα φάρμακα, εκτιμά το υπουργείο Υγείας ότι θα επιφέρει η τροπολογία για τα φάρμακα, από την οποία υπολογίζεται εξοικονόμηση περίπου 480 εκατ. ευρώ στην ετήσια φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων. Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, οι μειώσεις αφορούν τα πρωτότυπα φάρμακα εντός πατέντας (on patent) και εκτός πατέντας (off patent) και τα γενόσημα.

Ειδικότερα, από την αναδρομική ισχύ της τιμολόγησης των on patent με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των χωρών της Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση στη φαρμακευτική δαπάνη (ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία) της τάξης των 76 εκατ.ευρώ. Στα οff patent φάρμακα μεσοσταθμικά θα μειωθούν οι τιμές κατά 22,5% (για όσα φάρμακα έληξε η πατέντα τους μετά το 2011) και 15% για τα υπόλοιπα και η συνολική εξοικονόμηση υπολογίζεται στα 176 εκατ. ευρώ. Αυτές οι μειώσεις θα «συμπαρασύρουν» και τις τιμές των γενοσήμων που πλέον υπολογίζονται στο 65% της τιμής των off patent (από το 80% σήμερα). Ετσι, μεσοσταθμικά τα γενόσημα θα είναι φθηνότερα κατά 18,75% (εξοικονόμηση ύψους 123 εκατ. ευρώ). Στο ενημερωτικό σημείωμα το υπουργείο απαντά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για οριζόντιες μειώσεις τιμών, τονίζοντας ότι αυτό ενέχει σοβαρό κίνδυνο απόσυρσης φαρμάκων από την ελληνική αγορά, καθώς οι τιμές στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται ως τιμές αναφοράς για 16 χώρες παγκοσμίως. Οι εταιρείες για να προστατεύσουν τα κέρδη τους θα αποσύρουν τα φάρμακά τους από τη χώρα μας.

Χθες, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, που εκπροσωπεί κυρίως τις πολυεθνικές, ζήτησε την άμεση αλλαγή της τροπολογίας «προειδοποιώντας ότι οι συνέπειες της εξαθλίωσης της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων θα είναι πολύ μεγάλες και μη προβλέψιμες».

Χάραξη εθνικής πολιτικής

Ως «άστοχες και αστήρικτες» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δ. Λιντζέρης την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των ελέγχων στα φάρμακα. Οπως δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων, «οι εγκρίσεις και οι έλεγχοι στον ΕΟΦ πραγματοποιούνται με αμιγώς επιστημονικούς όρους, απόλυτα εναρμονισμένους με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα ευρωπαϊκά πρότυπα». Αίσθηση προκαλεί, ωστόσο, η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΟΦ, που αναφέρει ότι ο Οργανισμός ανταποκρίνεται οριακά στα καθήκοντά του λόγω υποστελέχωσής του. Τέλος, ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ Ιω. Τούντας χαρακτήρισε ως «πέρα ώς πέρα επιβεβλημένη» τη μείωση των τιμών στα φάρμακα, ζητεί, ωστόσο, τη χάραξη εθνικής πολιτικής για το φάρμακο με τη συμμετοχή και των κοινωνικών εταίρων.