ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποστάσεις Σταϊκούρα από Στουρνάρα

Με τη φαρέτρα γεμάτη βέλη, ειδικά για τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, προσέρχονται οι βουλευτές στην υπό εξέλιξη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του έτους 2014 στο Κοινοβούλιο. Οι επιθετικές προς τον κ. Γ. Στουρνάρα διαθέσεις καταγράφονται μεταξύ όχι μόνο των βουλευτών της αντιπολίτευσης, αλλά και μεταξύ εκείνων που ανήκουν στην κυβερνώσα πλειοψηφία, με τους γαλάζιους και τους πράσινους να εκφράζουν τόσο ενστάσεις για επιμέρους πλην όμως κρίσιμες επιλογές ή διαφαινόμενες τάσεις στη δημοσιονομική πολιτική, όπως είναι ο φόρος ακινήτων ή οι πλειστηριασμοί, όσο και δυσφορία επί δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι καθώς διεφάνη πως κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο κ. Στουρνάρας θα δεχόταν επικρίσεις από βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για την προχθεσινοβραδινή αποστροφή του λόγου του σε τηλεοπτική συνέντευξη, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα, ο κ. Χρ. Σταϊκούρας, σε παρέμβασή του, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις: «Η αλήθεια είναι ότι η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή και θα πρέπει συνεχώς να επιδιώκονται η μείωση και ο εξορθολογισμός της», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Κατά τις χθεσινές συνεδριάσεις της επιτροπής (δεύτερη και τρίτη από τις συνολικά τέσσερις), οι ειδικοί αγορητές και εισηγητές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ εστίασαν στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, τονίζοντας πως οι αρμόδιοι για την καταπολέμηση του φαινομένου δεν πράττουν όσα θα έπρεπε. Την ίδια στιγμή σημείωναν πως είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν μέτρα στήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Σήμερα, στην τελευταία συνεδρίαση πριν από την Ολομέλεια, είναι η σειρά των βουλευτών-μελών της επιτροπής να λάβουν τον λόγο και μένει να αποδειχθεί εάν τα όσα άκρως επικριτικά για τον κ. Στουρνάρα λέγονται στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου -ή και σε ορισμένες περιπτώσεις στα ΜΜΕ- θα εκφραστούν και από του βήματος της Βουλής. Ενδεικτικές του κλίματος που έχει διαμορφωθεί σε τμήμα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι οι δηλώσεις των κ. Ν. Κακλαμάνη και Δ. Κρεμαστινού. «Δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται στην κοινωνία», είπε (ΑΝΤ1) ο κ. Κακλαμάνης για τον υπουργό Οικονομικών, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «προκλητικό και ανιστόρητο». «Είναι δύσκολο να εφαρμοστεί αυτό που λέει ο κ. Στουρνάρας» (για πλειστηριασμούς ακινήτων), σημείωσε από την πλευρά του (Βήμα fm) ο κ. Κρεμαστινός και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σχετικό νομοσχέδιο μπορεί να μην περάσει από τη Βουλή αν δεν ικανοποιεί τις προϋποθέσεις που θέτουν οι βουλευτές.

«Μας ξενύχτησε…»

Ο κ. Μ. Ανδρουλάκης -εγκαινιάζοντας επισήμως την παρουσία της νέας Κ.Ο. που συγκρότησαν στη Βουλή οι ανεξάρτητοι βουλευτές- αφού καυτηρίασε την απουσία του κ. Στουρνάρα χθες από τη Βουλή («μας ξενύχτησε να τον βλέπουμε στην τηλεόραση και σήμερα δεν ήρθε εδώ»), μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι με τις επίμονες δηλώσεις του περί πρωτογενούς πλεονάσματος ο κ. Στουρνάρας και συνολικά η κυβέρνηση αυταπατώνται και αυτοϋπονομεύουν τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.