ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο αρνήσεις ΔΗΜΑΡ σε Κουμουνδούρου

Να στηρίξει την κυβέρνηση τόσο στην τροπολογία του κ. Αδ. Γεωργιάδη για τα φάρμακα, όσο και στην επίθεση που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα υποβρύχια, επέλεξε χθες η ΔΗΜΑΡ, προαναγγέλλοντας, ωστόσο, ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Στην απόφαση αυτή κατέληξε η κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Εκτ. Επιτροπής η οποία ερμηνεύθηκε βέβαια και ως προσπάθεια του κ. Φ. Κουβέλη να αναδείξει εκ νέου τις διαχωριστικές γραμμές της ΔΗΜΑΡ από τις απόψεις του κ. Αλ. Τσίπρα.

Τούτο, άλλωστε, προκύπτει και από το σκεπτικό της απόφασης. Για μεν τη ρύθμιση Γεωργιάδη, η ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι «αποτελεί βήμα για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων προς όφελος των πολιτών», απορρίπτοντας έτσι την επιχειρηματολογία Τσίπρα, ενώ με αφορμή τα υποβρύχια, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας, μάλιστα, να εννοηθεί ότι υποβοηθάει την τακτική της Χ.Α.! «Η ΔΗΜΑΡ δεν επιλέγει την τεχνητή πόλωση και την ποινικοποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης, την οποία εκμεταλλεύονται οι εχθροί του κοινοβουλευτισμού», ανέφερε η ανακοίνωση. Σημειωτέον δε ότι η ΔΗΜΑΡ επέλεξε τη συγκεκριμένη στάση, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση των υποβρυχίων, αλλά προφανώς εκτίμησε ως πλέον επιζήμια την κοινοβουλευτική τους διερεύνηση σε αυτή τη συγκυρία.

Η αλλαγή πλεύσης του κ. Κουβέλη δεν είναι τυχαίο ότι εκδηλώνεται 15 μέρες προ του συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ, ενώ ακολούθησε διαδοχικές τοποθετήσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ που αποκήρυξαν κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες (ΣΚΑΪ) ο γραμματέας του κόμματος, Σπ. Λυκούδης, χαρακτήρισε «επικίνδυνη» ακόμη και για την επιβίωση της ΔΗΜΑΡ «κάθε συζήτηση συμπόρευσης» με τον κ. Τσίπρα, διαφωνώντας έτσι πλήρως, π.χ., με τον κ. Γ. Πανούση. Ως εκ τούτου, η στροφή Κουβέλη ερμηνεύθηκε και ως προσπάθεια επαναπροσέγγισής του με τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που επιθυμούν να μετέχει το κόμμα τους στις συζητήσεις για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η μόνη που επιφυλάχθηκε έναντι των απόφασεων της ΔΗΜΑΡ ήταν η κ. Μαρία Ρεπούση, γεγονός που έκανε κάποιους «συντρόφους» της να πουν ότι μάλλον ανησυχεί για την έδρα της και δεν θέλει να κακοκαρδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.