ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σουλτς: Την άνοιξη η ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Υπέρ της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που αφορούν τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, τάχθηκε χθες ο κ. Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησαν από κοινού με τον κ. Αντ. Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός, από τη δική του πλευρά, εκτίμησε, μεταξύ άλλων, ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα έχουν αίσιο τέλος εντός του μηνός Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σουλτς εκτίμησε ότι όταν η Eurostat υποβάλει τα αριθμητικά στοιχεία για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος (πιθανότατα τον ερχόμενο Απρίλιο), «τότε θα μείνουμε προσκολλημένοι στις υποσχέσεις μας», υπονοώντας, βεβαίως, ότι θα τηρηθεί η συμφωνία του 2012 για διευθέτηση του χρέους. O πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτήρισε την άνοιξη ως την πλέον κατάλληλη περίοδο για τη διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος, καθώς μετά τις ευρωεκλογές ανοίγει μια περίοδος έξι μηνών, στην οποία θα πρέπει να γίνει ο ορισμός των επιτρόπων και η επιλογή του προέδρου της Κομισιόν. Και πρόσθεσε πως «αν έχουμε λοιπόν έναν δείκτη ανάκαμψης, θα πρέπει να δράσουμε τάχιστα, όπως είχαμε δράσει και στην περίπτωση διάσωσης, έτσι ώστε να σταθεροποιήσουμε την ανάκτηση αυτή, τον ρυθμό ανάκτησης και ανάκαμψης». Ο κ. Σουλτς έκανε, επίσης, εκτενή αναφορά στην τρόικα, λέγοντας ότι επιθυμεί «βελτιωμένη δημοκρατική λογοδοσία» των εκπροσώπων των δανειστών μας στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ τάχθηκε υπέρ της λήψης «όλων των απαραίτητων μέτρων», ώστε να επέλθει ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη. Οσον αφορά τα δημοσιονομικά, ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε σε δημοσίευμα των Financial Times (εκτίμηση της Japonica ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιολογηθεί με Α+) και μίλησε για «μήνυμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο κ. Σαμαράς, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι εντός του εξαμήνου της ελληνικής προεδρίας θα φανούν τα πρώτα απτά αποδεικτικά στοιχεία ανάκαμψης, μεταξύ των οποίων περιέλαβε και τη μείωση της ανεργίας των νέων. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι σύντομα θα αρχίσουν να επενδύουν στη χώρα όχι μόνον ξένοι, αλλά και οι Ελληνες επιχειρηματίες. Περιέγραψε, επίσης, ως θετική εξέλιξη την πτώση του επιτοκίου δανεισμού της χώρας στις αγορές (από το 25% στο 8%), ενώ εκτίμησε ότι σύντομα θα αντιστραφεί η πορεία συρρίκνωσης της οικονομίας και θα επιστρέψει η ανάπτυξη.

Με τον Κάρ. Παπούλια

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Ελλάδα, ο κ. Σουλτς συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Κάναμε το καθήκον μας. Περιμένουμε από τους εταίρους μας να κάνουν το δικό τους», είπε ο κ. Κάρ. Παπούλιας απευθυνόμενος στον κ. Σουλτς. Ο κ. Παπούλιας ζήτησε αφενός την τήρηση της δέσμευσης «για την απομείωση του ελληνικού χρέους», αφετέρου τη λήψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών «που θα δώσουν ανάσα σε μια αγορά που ασφυκτιά». Ο Πρόεδρος αναρωτήθηκε, επίσης, αν οι ευρωπαϊκές ηγεσίες «έχουν συλλάβει το μέγεθος της ιστορικής πρόκλησης» την οποία αντιμετωπίζει η Ε.Ε.