ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διχάζει η τροπολογία για ομόφυλα ζευγάρια

Τριβές μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η συζήτηση για την προσθήκη τροπολογίας στον αντιρατσιστικό νόμο, με την οποία θα επεκτεινόταν η ισχύς του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Το υπουργείο Δικαιοσύνης διέψευσε ότι υπήρχε σχετική τροπολογία, η οποία είχε συμπεριληφθεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, καθώς και ότι κάτι τέτοιο είχε συμφωνηθεί προ δύο ημερών σε συνάντηση του κ. Χαρ. Αθανασίου με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ. Η κατάθεση τροπολογίας για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, διευκρίνιζαν χθες πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητές του.

Συγκεκριμένα, στελέχη του υπουργείου επισήμαναν στην «Κ» ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να εναρμονιστούμε με το κοινοτικό δίκαιο. Αναμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου (σ.σ. Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), την οποία θα μελετήσουμε και εν συνεχεία θα αποφασίσουμε το θεσμικό πλαίσιο που μπορεί να έχει τη μορφή τροπολογίας ή ανεξάρτητου νομοσχεδίου. Αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται υπό κατάρτιση κανένα από τα δύο». Οπως πρόσθεταν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, «δεν υπάρχει καμία συμφωνία με κανένα πολιτικό κόμμα», διευκρινίζοντας ότι στην παρούσα φάση «μια τέτοια κίνηση θα ήταν περιττή».

Από τη Χαρ. Τρικούπη επέμεναν και χθες ότι στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης (συμμετείχαν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ οι κ.κ. Χρ. Πρωτόπαπας, Κ. Τριαντάφυλλος, Αφροδίτη αλ Σάλεχ και ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών κ. Ι. Ιωαννίδης) υπήρξε ξεκάθαρη συμφωνία με τον κ. Αθανασίου, βάσει της οποίας οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα στήριζαν από κοινού την τροπολογία περί επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισήμαιναν ότι, πέρα από την υφιστάμενη –μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης– πολιτική συμφωνία, υφίστανται και άλλοι λόγοι οι οποίοι επιβάλλουν την ανάγκη για κατάθεση της τροπολογίας. Ενδεικτικά ανέφεραν ότι στην Ελλάδα έχει επιβληθεί ήδη πρόστιμο για τη μη εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τη σχετική κοινοτική οδηγία.

Αντίδραση εκκλησιαστικών παραγόντων

Στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν πως ενδεχόμενη «αλλαγή στάσης» του υπουργού Δικαιοσύνης υπαγορεύεται από τις πιέσεις που δέχεται η Ν.Δ. από συντηρητικούς κύκλους. Οι πληροφορίες περί συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνητικών κομμάτων προκάλεσαν και την αντίδραση ακραίων εκκλησιαστικών παραγόντων όπως ο μητροπολίτης Πειραιώς. Ο κ. Σεραφείμ εξέδωσε χθες εκτενή ανακοίνωση, στην οποία απειλεί με αφορισμό όσους βουλευτές ψηφίσουν ρύθμιση που θα επιτρέπει την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.