ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Ο Σαμαράς θα φύγει»

Τις ευρωεκλογές προσδιόρισε ως το απώτερο όριο του βίου της σημερινής κυβέρνησης ο κ. Αλ. Τσίπρας, σε ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη συμμετοχή της προέδρου της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NLG) Γκάμπι Τσίμερ. «Ο,τι και να κάνουν, την 25η Μαΐου 2014 η ράμπα κλείνει και τα φώτα σβήνουν», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε ότι το θέμα δεν είναι αν θα φύγει ο κ. Σαμαράς, «το θέμα είναι πώς θα φύγει και ποια θα είναι η έκταση της ήττας του».

Η ελληνική προεδρία

Αναφερόμενος στην ελληνική προεδρία στην Ε.Ε., ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει προετοιμαστεί ώστε να εκτελέσει τις οδηγίες του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου της κ. Μέρκελ». Πρόσθεσε ότι το μήνυμα που φιλοδοξεί να στείλει η ευρωπαϊκή Αριστερά στις ευρωεκλογές είναι ότι «η στρατηγική της λιτότητας μπορεί να ηττηθεί και στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Η κ. Τσίμερ, από την πλευρά της, τόνισε ότι «τα προβλήματα των χωρών της Ε.Ε. δημιουργήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εκεί πρέπει να λυθούν». Υπογράμμισε τη σημασία της αλληλεγγύης στις τάξεις της Ε.Ε. προς «τους ανθρώπους που πολεμούν για την αξιοπρέπειά τους, ώστε να μη γίνουν θύματα των πολιτικών λιτότητας». Απηύθυνε, επίσης, το ερώτημα εάν η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αξιοποιήσει την προεδρία για να προβάλει την αποτυχία των πολιτικών λιτότητας.

Εν τω μεταξύ, η κ. Τσίμερ με δήλωσή της διέψευσε ότι προέβη, κατά την προχθεσινή διάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε δηλώσεις που της αποδόθηκαν σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, τάχθηκε κατά του λογιστικού ελέγχου και του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ενώ εμφανίσθηκε να δυσανασχετεί για την επιβάρυνση των Γερμανών φορολογουμένων για το χρέος της χώρας μας. Οπως είπε, η τοποθέτησή της ήταν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, επισήμανε την ανάγκη λογιστικού ελέγχου και πρόσθεσε ότι δεν θα έφερνε ποτέ σε αντιπαράθεση τον Ελληνα με τον Γερμανό πολίτη. Αφησε, μάλιστα, αιχμές ότι πίσω από τις διαρροές βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, επιτέθηκε ευθέως στον κ. Βενιζέλο, καταγγέλλοντας «αθλιότητα» χωρίς όριο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, σε δήλωσή του τόνισε ότι όσα είπε η κ. Τσίμερ ειπώθηκαν δημοσίως σε μια θεσμική διαδικασία και τα άκουσαν πολλά πρόσωπα. Χαρακτήρισε, δε, «απαράδεκτο και προσβλητικό» τον υπαινιγμό της κ. Τσίμερ ότι ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται πίσω από τις διαρροές. Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, δε, απέδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ ρόλο υπερασπιστή των απόψεων που θέλουν να φέρουν την Ελλάδα σε αντιπαράθεση με τον φτωχό Γερμανό φορολογούμενο.