ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει παρά τις βολές από «γαλάζιους» ο Στουρνάρας

Τεταμένες παραμένουν οι σχέσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και των βουλευτών της συμπολίτευσης, καθώς πέραν της ακολουθούμενης σκληρής πολιτικής, οι βουλευτές εκφράζουν έντονη δυσφορία για τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, που, θεωρούν πως προκαλούν την κοινωνία. Κατά τη χθεσινή, τελευταία ημέρα συζήτησης επί του προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ουδείς εκ των βουλευτών της Ν.Δ. που ζήτησαν να μιλήσουν δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον υπουργό Οικονομίας – ορισμένοι δε με ιδιαίτερα επιθετική διάθεση, γεγονός που δημιουργεί σκεπτικισμό στα επιτελεία της Ν.Δ., αλλά και του ΠΑΣΟΚ ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών που έπονται.

Ο κ. Γ. Στουρνάρας, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε σε κάθε άλλο παρά φιλικό περιβάλλον, επέμεινε στην υπεράσπιση των έως τώρα επιλογών του, ενώ παράλληλα επαναδιατύπωσε και την πρόσφατη δήλωσή του ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερφορολόγηση, μία δήλωση που είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, καθώς και την εμφανή αποστασιοποίηση του ιδίου του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, αλλά και του υπ. Δημοσίας Τάξεως Ν. Δένδια. «Είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε, αλλά η ελληνική κοινωνία δείχνει να δημιουργεί τις βάσεις για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο», είπε χθες ο κ. Στουρνάρας και προσέθεσε ότι «ο μέσος όρος φορολόγησης στην Ευρωζώνη είναι μεγαλύτερος έναντι της χώρας μας». Λίγη ώρα νωρίτερα, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη για το συγκεκριμένο ζήτημα έλεγε ευθέως: «Εδώ υπάρχει δομική διαφωνία. Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. Εχουμε ξεπεράσει τα όρια αντοχής των επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των ιδιοκτητών ακινήτων». Παράλληλα, εξέφραζε αμφιβολίες για το κατά πόσον οι στόχοι που τίθενται για τη χώρα «εξυπηρετούνται καλύτερα με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό». Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο κ. Α. Λυκουρέντζος: «Δεν δικαιολογείται ο τόνος αισιοδοξίας του υπουργού», είπε και άσκησε κριτική για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων. «Είναι υπερβολικά ανηφορικός ο δρόμος για τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Ο υπουργός να μη δοκιμάζει και τόσο τις αντοχές μας», σχολίασε ο κ. Αργ. Ντινόπουλος. Διόρθωση στρεβλώσεων ζήτησε ο κ. Γ. Καράμπελας, ενώ ο κ. Μ. Βορίδης δήλωσε ότι συντάσσεται μ’ εκείνους που λένε ότι είναι μεγάλη η φορολόγηση των ακινήτων. Στο περιστύλιο της Βουλής δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές, ακόμη και αυτοί που στηρίζουν την ασκούμενη πολιτική, που σημείωναν ότι με τις δηλώσεις του ο κ. Στουρνάρας όχι μόνον αδικεί εαυτόν αλλά ταυτόχρονα, υπονομεύει την ίδια την κυβέρνηση και αμφισβητεί, ευθέως, τις θέσεις Σαμαρά για την ανάγκη μείωσης, σταδιακά, των φορολογικών συντελεστών.

Για «ενδοοικογενειακή διένεξη μνημονιακών δυνάμεων» έκανε λόγο ο κ. Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι ουδείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να μιλήσει.