ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίδραση Μεϊμαράκη στο «μπαράζ» τροπολογιών

Στο ανώτατο επίπεδο εκφράζεται πλέον η δυσφορία της Βουλής έναντι του τρόπου με τον οποίο προωθεί τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της η κυβέρνηση: Αιτία πρόκλησης αυτής της δυσφορίας κυρίως είναι τόσο οι πολλές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όσο και οι συνεχείς τροπολογίες, που επιχειρείται να «περάσουν» όχι απλώς σε άσχετα νομοσχέδια, αλλά ακόμα και σε κυρώσεις ΠΝΠ – κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου.

«Σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου τουλάχιστον δεν μπορούν να υπάρξουν ξανά τροπολογίες, άσχετες και χωρίς να υπάρχει αιτιολόγηση. Αυτό οδηγεί στην υποβάθμιση του Κοινοβουλίου και στερείται κάποιας κοινοβουλευτικής λογικής», υπογράμμισε με έμφαση σε έκτακτου χαρακτήρα παρέμβασή του χθες στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα επικοινώνησε έως και με τον πρωθυπουργό. Αφορμή για τη δημόσια παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη στάθηκε το γεγονός ότι και χθες η κυβέρνηση μέσω νομοσχεδίου κύρωσης ΠΝΠ για θέματα υπ. Οικονομικών (Κώδικας Είσπραξης Εσόδων), επέλεξε να διευθετηθεί, μέσω τροπολογιών, και σειρά άλλων ζητημάτων αρμοδιότητας υπ. Παιδείας.

«Ο πρόεδρος της Βουλής θέλει με τον πιο κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο να τονίσει προς την κυβέρνηση ότι άποψη όλων των κομμάτων, του προεδρείου και του προέδρου είναι ότι οι ΠΝΠ πρέπει να είναι σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις και αυτές να δικαιολογούνται κιόλας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μεϊμαράκης, σημειώνοντας μάλιστα τρεις φορές ότι μίλησε για το θέμα με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Διαμαρτυρίες κομμάτων

Της παρέμβασης αυτής προηγήθηκαν για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα διαμαρτυρίες σχεδόν όλων των κομμάτων για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση σε νομοθετικό επίπεδο.

Βεβαίως, ο πρόεδρος της Βουλής μετέφερε στην Ολομέλεια ότι έλαβε κυβερνητική διαβεβαίωση πως τέτοια φαινόμενα δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον, σημειώνοντας πως εκτίμησή του είναι ότι «κυβέρνηση και πρωθυπουργός δεν είναι ευτυχείς με τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις και έρχονται στη Βουλή προς επικύρωση». Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, η κυβέρνηση επικαλείται το έκτακτο των περιστάσεων λόγω της κρίσης – μια αιτιολογία, ωστόσο, που τίθεται υπό αμφισβήτηση από πολλούς για αρκετές περιπτώσεις. Μία χαρακτηριστική εξ αυτών των περιπτώσεων είναι και η κυβερνητική επιλογή να εντάξει στις χθεσινές τροπολογίες διάταξη, σύμφωνα με την οποία μπαίνουν περιορισμοί στον οικονομικό έλεγχο της εκκλησίας. Υπό την πίεση και εν μέσω του θορύβου η εν λόγω διάταξη αποσύρθηκε.

Ειδικά για τις χθεσινές τροπολογίες, πάντως, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί μέσω τροπολογιών, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα «παγώνουν οι νομοθετικές εργασίες καθώς συζητείται ο Προϋπολογισμός και ο χρόνος έως το τέλος του έτους είναι πια λιγοστός».

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι προκειμένου οι υπόλοιπες τροπολογίες να συζητηθούν και τεθούν προς ψήφιση, ο πρόεδρος της Βουλής επικαλέστηκε προηγηθείσα συμφωνία των δύο κυβερνητικών κομμάτων: «Εφόσον η πλειοψηφία του Σώματος αποδέχεται τις αιτιολογίες της κυβέρνησης, η Βουλή προχωρά σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.