ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διερευνητικές κρούσεις συμμάχων για ΠΓΔΜ και ΝΑΤΟ

Εντονο ενδιαφέρον για την ένταξη της ΠΓΔΜ -με την προσωρινή της ονομασία- στο ΝΑΤΟ διαπιστώνει η ελληνική πλευρά στις πρωτεύουσες των σημαντικότερων χωρών του Συμφώνου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ενδιαφέρον σχετίζεται με την προσπάθεια των μεγάλων χωρών να διευρύνουν ή να διατηρήσουν την επιρροή τους στα Δυτικά Βαλκάνια και προκαλεί ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους για τυχόν πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να θέσουν την Ελλάδα προ τετελεσμένων.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν ήταν άνευ σημασίας η προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου έναντι του ενδεχόμενου να υπάρξει προσπάθεια ένταξης της ΠΓΔΜ στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια της συζήτησης που είχε την Πέμπτη στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών γνώριζε ότι το Λονδίνο θα έθιγε το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, πριν από δέκα ημέρες, ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Χρ. Παναγόπουλος, δέχτηκε ανάλογο ερώτημα σε συζήτηση με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ.

Αν και η υφυπουργός τού είπε ότι το Σκοπιανό δεν αποτελεί προτεραιότητά της, έθεσε στον κ. Παναγόπουλο το ερώτημα, αν όλα όσα ακούγονται περί εντάξεως της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς υπό την προσωρινή της ονομασία έχουν «κάποια πιθανότητα θετικής έκβασης». Ο πρέσβης απάντησε αρνητικά. Σημασία έχει, ωστόσο, ότι το ζήτημα είναι υπαρκτό και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

Το Παρίσι

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αποδίδουν το ενδιαφέρον αυτό στην προσπάθεια των επιμέρους δυνάμεων να αυξήσουν ή να διατηρήσουν την επιρροή τους στην περιοχή, μετά την πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Ολαντ να ενισχύσει τη γαλλική παρουσία στα Δυτικά Βαλκάνια, που τάραξε τα νερά. Το Παρίσι υποσχέθηκε να προωθήσει ενεργά την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων -συμπεριλαμβανομένης της ΠΓΔΜ- στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και κινείται δραστήρια: Ο Φρανσουά Ολάντ όρισε ως ειδικό στην περιοχή τον πρώην υπουργό Αμυνας Αλέν Ρισάρ, ενώ στις 25 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Ποπόβσκι έγινε δεκτός στο Κε ντ’ Ορσέ από τον Λοράν Φαμπιούς.

Το Βερολίνο

Η ευρωπαϊκή δύναμη με τη μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια είναι η Γερμανία. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ έδειξε στις αρχές Νοεμβρίου έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το θέμα του ονόματος, καλώντας τον κ. Μάθιου Νίμιτς στην καγκελαρία.

Οπως δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής της διεύθυνσης Εξωτερικών Υποθέσεων της καγκελαρίας, Κρίστοφ Χόισγκεν, η πρόσκληση ήταν ένα μήνυμα και στις δύο πλευρές, ότι το θέμα της ονομασίας της FYROM είναι ψηλά στην ατζέντα της καγκελαρίου. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι το συγκεκριμένο θέμα είχε συζητηθεί σε προηγούμενη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.