ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεκόπη η δίκη των «Πυρήνων της Φωτιάς»

Κατά του δικαστηρίου στράφηκαν χθες οι πέντε από τους έξι κατηγορουμένους στη δίκη για συμμετοχή στη διπλή ένοπλη ληστεία στο Βελβεντό την 1η Φεβρουαρίου 2013. Οι κατηγορούμενοι Γιάννης Μιχαηλίδης, Νίκος Ρωμανός, Φοίβος Χαρίσης Πούλος, Ανδρέας Μπουρζούκος και Ανάργυρος Ντάλιος ανέγνωσαν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δηλώσεις με τις οποίες χαρακτήρισαν προαποφασισμένη την απόφαση του δικαστηρίου. Οι τρεις πρώτοι αποχώρησαν αμέσως μετά από την αίθουσα, ενώ οι άλλοι δύο παρέμειναν κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης διαδικασίας. Ο έκτος κατηγορού

μενος, ο Δημήτρης Πολίτης, δεν προσήλθε καθόλου, έχοντας ορίσει πληρεξούσιο δικηγόρο για την εκπροσώπησή του. Η δίκη διεξάγεται στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της γυναικείας πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, όπου τα τελευταία χρόνια δικάζονται οι περισσότερες υποθέσεις τρομοκρατίας.

Οι έξι κατηγορούνται ως μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης«Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ο Νίκος Ρωμανός, ο οποίος ήταν παρών το μοιραίο βράδυ του 2008, όταν δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στα Εξάρχεια, έχει αρνηθεί με κείμενό του τη συμμετοχή στην οργάνωση. Ο ίδιος και ο Γιάννης Μιχαηλίδης (που έγινε γνωστός ως ο «τοξοβόλος» της πλατείας Συντάγματος) χθες επιτέθηκαν φραστικά κατά του δικαστηρίου, λέγοντας ότι δεν τους ενδιαφέρει η απόφαση που θα βγει, δήλωσαν ότι είναι «αντάρτες πόλεων» και «αναρχικοί». Ο Ν. Ρωμανός στράφηκε λεκτικά και κατά των τραπεζών, χαρακτηρίζοντάς τες «κατεστημένο». Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε περαιτέρω καθώς μέσα στην αίθουσα, εκτός από τους συγγενείς των κατηγορουμένων, βρίσκονταν φίλοι τους αλλά και άτομα που δήλωναν «αλληλέγγυα» στους κατηγορούμενους.

Αιτήματα αναβολής

Οσον αφορά την εξέλιξη της δίκης, οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλαν αιτήματα αναβολής της, λόγω της δυσκολίας που ενδεχομένως να ανακύψει, καθώς την ίδια περίοδο διεξάγονται τρεις ακόμα δίκες στην ίδια αίθουσα. Το δικαστήριο ωστόσο, συμφωνώντας και με την πρόταση του εισαγγελέα Εδρας, αποφάσισε η δίκη να μην αναβληθεί, αλλά να διακοπεί έως τη 12η Δεκεμβρίου.