ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιτές οι εκδηλώσεις της έναρξης

Το… lapsus linguae του κ. Μ. Μπαρόζο, ο οποίος και έκανε λόγο για… τριπλές εκλογές τον προσεχή Μάιο, κυριάρχησε στα πηγαδάκια που στήθηκαν αμέσως μετά το πέρας των κοινών δηλώσεων του προέδρου της Κομισιόν και του πρωθυπουργού. Ευλόγως, οι δημοσιογράφοι έσπευσαν να μάθουν τι μπορεί να γνώριζε ο Πορτογάλος πολιτικός που λίγο νωρίτερα είχε κατ’ ιδίαν συναντηση με τον κ. Αντώνη Σαμαρά. Ο εκπρόσωπός του, πάντως, διευκρίνισε ότι ο κ. Μπαρόζο δεν εννοούσε τίποτε άλλο παρά τις διπλές κάλπες για δήμους και περιφέρειες, ενώ στελέχη της Κομισιόν σημείωναν ότι, ούτως ή άλλως, οι Βρυξέλλες φρίττουν στο ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα και άρα ο κ. Μπαρόζο δεν θα γνώριζε, πολλώ δε μάλλον δεν θα αποδεχόταν ως θέση τις πρόωρες εθνικές εκλογές.

Η ελληνική προεδρία, που ξεκίνησε επισήμως χθες, είναι η τρίτη για τον Πορτογάλο πολιτικό, όπως ο ίδιος είπε. Το 1994 ήταν υπουργός Εξωτερικών της χώρας του, το 2003 πρωθυπουργός και τώρα επικεφαλής της Κομισιόν. Ο ίδιος χαρακτήρισε προκατάληψη τα όσα λέγονται πως η Ελλάδα δεν θα επιτύχει κατά την άσκηση της προεδρίας. Το παράδοξο είναι, όπως συζητείτο στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης στο Ζάππειο, ότι δεν αποκλείεται να είναι το φινάλε της ελληνικής προεδρίας, όταν μετά τις ευρωεκλογές θα αναζητείται το επόμενο σχήμα για την Κομισιόν και το Συμβούλιο, το πλέον ενδιαφέρον αφού, επί της ουσίας, θα είναι η Αθήνα που θα διαχειριστεί τη μετάβαση.

Στα της διοργάνωσης, κατά την εισαγωγική συνεδρίαση κυβέρνησης και Επιτροπής, τοποθετήθηκαν από 8 λεπτά οι κ. Σαμαράς και Μπαρόζο, ένα 5λεπτο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ενώ 5λεπτες ήταν οι τοποθετήσεις των διδύμων Γ. Στουρνάρα και Ολι Ρεν, Ν. Δένδια – Σεσίλια Μάαλστρομ (για τη μετανάστευση) και Μ. Βαρβιτσιώτη – Μαρίας Δαμανάκη για τις θαλάσσιες υποθέσεις. Η χθεσινή εκδήλωση στο Ζάππειο και αργότερα στο Μέγαρο Μουσικής χαρακτηρίστηκε από λιτότητα. Ενίοτε δε και από προχειρότητα. Ετσι, η ιδέα των διοργανωτών, οι Ελληνες υπουργοί να καθίσουν στα ίδια τραπέζια με τους «ομολόγους» τους της Επιτροπής, κατά το γεύμα εργασίας, δεν απέδωσε καθώς ουδείς είχε φροντίσει να τοποθετήσει καρτελάκια με ονόματα και, συνεπώς, οι περισσότεροι αυτοσχεδίασαν.

Το μενού, πάντως, άφησε καλές εντυπώσεις: Ριζότο με αυγοτάραχο Μεσολογγίου σε φωλιά από τυρί Σαν Μιχάλη για πρώτο, φιλέτο λαβράκι με βραστά λαχανικά για κυρίως και παγωτό γιαούρτι και παστέλι για επιδόρπιο δοκίμασαν οι επίτροποι. Πολύ χειρότερα ήταν τα πράγματα για τους δημοσιογράφους, καθώς πέραν του βασικού δημοσιογραφικού καυσίμου (σ.σ. καφέ) από πολύ νωρίς έλειπε από την αίθουσα Τύπου ακόμη και το… νερό.

Στη «Μεγάλη Βρεταννία»

Αμέσως μετά τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση στο Μέγαρο, ο κ. Σαμαράς παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των Ευρωπαίων καλεσμένων του στη «Μεγάλη Βρεταννία», όπου και κατέλυσαν. Το σημερινό πρόγραμμα, πριν από την αναχώρηση των περισσοτέρων για τις Βρυξέλλες, προέβλεπε επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης.