ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: Σε θετικό κλίμα οι συναντήσεις στις ΗΠΑ με στελέχη Γερουσίας, Βουλής

beni_30sept13_6001

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος συνεντήθηκε χθες, Πέμπτη, στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής, Εντ Ρόις.

Κατά τις συναντήσεις, ο Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας και τις θέσεις της κυβέρνησης για μια σειρά θεμάτων ελληνικού (Κυπριακό, ονομασία ΠΓΔΜ, ελληνοτουρκικά) και διεθνούς ενδιαφέροντος.

«Οι συναντήσεις με τον κ. Μενέντεζ και με τον κ. Ρόις έγιναν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος. Αναφερόμενος πρώτα στη συνάντησή του με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, επεσήμανε ότι «ήταν ιδιαίτερα φιλικός, είχε πλήρη αίσθηση τι συμβαίνει στην περιοχή και για το τι γίνεται στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, καθώς και για τη σημασία της ελληνικής Προεδρίας. Επίσης, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι «ένα πεδίο της δραστηριότητάς του είναι και τα οικονομικά».

Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι από δικής του πλευράς μίλησε για «τη σημασία που έχει η ελληνική Προεδρία» και «συζητήσαμε για όλα τα προβλήματα της περιοχής, δηλαδή για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, για τη σημασία που έχει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, για την κατάσταση στην Κύπρο. Ξέρει πάρα πολύ καλά (ο κ. Μενέντεζ) για όλα τα θέματα μετά την περίοδο του 2004. Επίσης, μιλήσαμε για το πόσο κρίσιμο στοιχείο είναι να υπάρξει μια λύση η οποία να έχει τα χαρακτηριστικά που θέτουν η ελληνοκυπριακή πλευρά και η ελληνική κυβέρνηση και να μπορεί να γίνει αποδεκτή από δημοψήφισμα, γιατί αν δεν μιλήσει ο λαός δεν υπάρχει λύση. Σε γενικές γραμμές, συζητήσαμε και τα μεγάλα ανοικτά θέματα, που συμφωνούμε ούτως η άλλως, δηλαδή Συρία, Λίβανο, Αίγυπτο κλπ».

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «ο γερουσιαστής Μενέντεζ ήθελε πάρα πολύ να μάθει για την οικονομία και μιλήσαμε αρκετά για τα θέματα του δημοσίου χρέους, των επομένων βημάτων, για το ΔΝΤ, για την στάση της αμερικανικής κυβέρνησης στα θέματα της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως επίσης και για την κατάσταση στο εσωτερικό της Ευρώπης, για τους εσωτερικούς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και για την στάση των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. Μιλήσαμε επίσης και για την Ουκρανία, τις σχέσεις που αφορούν την ΕΕ με τη Ρωσία. 'Αρα, ήταν μια πληρέστατη συζήτηση εις βάθος με ένα γνώστη των θεμάτων και αυτό διευκόλυνε τη συζήτηση».

Μιλώντας για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής, Ρεπουμπλικανό Εντ Ρόις, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «η συζήτηση είχε και μια ιστορική διάσταση, διότι είναι ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται πάρα πολύ για τα ιστορικά θέματα. Μιλήσαμε για την ελληνική Προεδρία, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τα Δυτικά Βαλκάνια, τη μεσογειακή πολιτική, για όλα τα θέματα, σ' ένα επίσης πολύ φιλικό κλίμα».

Τέλος, αναφερόμενος στη συνάντησή του με στελέχη αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων δήλωσε ότι «συζητήσαμε και το θέμα της Χρυσής Αυγής, για το οποίο είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι για την στάση της Ελληνικής Δικαιοσύνης και της Ελληνικής Βουλής και γενικά για τα θέματα καταπολέμησης της βίας, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του αντισιμιτισμού. Βέβαια, μιλήσαμε για τα ενεργειακά και για τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Τους ενδιαφέρει πάρα πολύ το θέμα».