ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στάση αναμονής στο ΥΠΟΙΚ για την επιστροφή αποδοχών στους ενστόλους

enstoloi--2

Στάση αναμονής τηρούν στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το ενδεχόμενο επιστροφής των αναδρομικών περικοπών που έγιναν στις αποδοχές των ενστόλων όλων των Σωμάτων, μετά την διαπίστωση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας ότι οι περικοπές των αποδοχών αντιμετωπίζουν Συνταγματικά προβλήματα.
Το θέμα το γνώριζαν στο οικονομικό επιτελείο και δεν είναι τυχαίο ότι είχε περιληφθεί στις απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, προς το Ευρωκοινοβούλιο (στο πλαίσιο της έκθεσης που καταρτίζει για το ρόλο της τρόικας στις χώρες με προβλήματα) στις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις.
Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών δεν παίρνουν θέση ακόμα και αναμένουν τις οριστικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει το πλεονάζων πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 που θα μπορούσε να καλύψει ένα τέτοιο έκτακτο έξοδο. Όμως, το πλεόνασμα αυτό θα πρέπει να είναι διατηρήσιμο αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, υπονοώντας ότι δεν μπορεί να εξαντληθεί από τη μία μέρα στην άλλη σε παροχές.

Υπενθυμίζουν, δε, ότι αυτές τις ημέρες υπάρχει η συζήτηση με την τρόικα για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014. Η κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει στην τρόικα πακέτο παρεμβάσεων για την διασφάλιση εξοικονόμησης 1,2 δις ευρώ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα δεν έχει αποδεχτεί κάποια από αυτά. Μάλιστα, έχει ζητήσει περισσότερα στοιχεία για ορισμένα μέτρα, ενώ αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συζητήσεις και ανταλλαγή στοιχείων σε τεχνικό επίπεδο και τίποτα δεν έχει κλείσει.

Όταν η συζήτηση για το 2014 ολοκληρωθεί, θα ανοίξει εκείνη για το 2015. Η τρόικα υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό σε 2-3 δις ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά σε περίπου 1 δις ευρώ. Η τρόικα, πάντως, θα επιμείνει στο να υπάρξει συμφωνία για παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς, ώστε η Ελλάδα να είναι δεσμευμένη – ανεξαρτήτως κυβερνήσεως – στην εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος.