ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: «είναι ευθύνη της Δαμασκού και του Συνασπισμού της Συριακής αντιπολίτευσης να προσπαθήσουν να βρουν μια πολιτική διέξοδο»

67740-benizelosdphohpoh--2

Την πρόθεση της Ελλάδας, ως χώρας με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με τον συριακό λαό, να στηρίξει και να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να προχωρήσουν μπροστά στο μονοπάτι της ειρήνης, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος κατά την παρέμβασή του στη Συνδιάσκεψη Γενεύη ΙΙ για τη Συρία που διεξάγεται στο Μοντρέ.

Όπως σημείωσε ο κ. Βενιζέλος «η απόφαση της Δαμασκού και του συνασπισμού της Συριακής αντιπολίτευσης να μετάσχουν στην "Γενεύη ΙΙ" είναι μια καθαρή ένδειξη ότι καταλαβαίνουν πλήρως το μέγεθος του διακυβεύματος για τη χώρα τους και το συριακό λαό».

Μάλιστα, χαιρέτισε την απόφασή τους να συμμετάσχουν στη Συνδιάσκεψη και τους κάλεσε να δείξουν ειλικρινές και εποικοδομητικό πνεύμα, καθώς και ευελιξία στις διαπραγματεύσεις, για το καλό της δικής τους χώρας και προς όφελος του συριακού λαού και των επερχόμενων γενεών.

«Η διεθνής κοινότητα, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, είναι έτοιμη να στηρίξει τη Συρία στις προσπάθειές της να σταθεί στα πόδια της και να ανοικοδομηθεί, μετά από μία επιτυχία της μεταβατικής διαδικασίας "Γενεύη ΙΙ"» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός και σημείωσε ότι η σημερινή έναρξη της διαδικασίας «Γενεύη ΙΙ» προσφέρει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας για μια πολιτική επίλυση, μέσω διαπραγματεύσεων, της συριακής κρίσης με τη διαμεσολάβηση του Κοινού Ειδικού Απεσταλμένου Lakhdar Brahimi, στον οποίο, όπως είπε, εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «είναι ευθύνη της Δαμασκού και του Συνασπισμού της Συριακής αντιπολίτευσης να προσπαθήσουν να βρουν μια πολιτική διέξοδο. Μια διέξοδο, η οποία είναι εγγυημένη, μέσω της εφαρμογής του ανακοινωθέντος της "Γενεύης Ι", στη βάση της δημιουργίας ενός μεταβατικού κυβερνώντος σχήματος με πλήρη εκτελεστική εξουσία».

Στο ίδιο ύφος, πρόσθεσε ότι «για να επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις, είναι αναγκαίο να οικοδομηθεί σταθερή εμπιστοσύνη. Για αυτό είναι βασικό να συμφωνηθούν χωρίς καθυστέρηση Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή του συριακού λαού».

Όπως ανέφερε «αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν επί του πεδίου κατάπαυση του πυρός, λήξη των πολιορκιών, εξασφάλιση διαδρόμων ανθρωπιστικής πρόσβασης, απελευθέρωση αιχμαλώτων, ανταλλαγή κρατουμένων. Τα μέτρα πρέπει να περιλαμβάνουν προστασία και υποστήριξη ευάλωτων ομάδων -γυναικών, παιδιών, τραυματιών, ηλικιωμένων, μη εμπλεκόμενων τρίτων, όλων δηλαδή των αθώων θυμάτων αυτής της εμφύλιας σύρραξης. Και θα πρέπει, επίσης, να εξασφαλίζουν την πλήρη και ίση συμμετοχή των Σύριων γυναικών και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών στις συνομιλίες της Γενεύης και στην ειρηνευτική διαδικασία γενικότερα».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «όποιες μελλοντικές εκλογές στη Συρία, πρέπει να λάβουν χώρα μόνο μέσα στο πλαίσιο του ανακοινωθέντος της Γενεύης και των αποφάσεων που ελπίζουμε ότι θα ληφθούν μέσω της διαδικασίας που μόλις άρχισε» και κατέληξε λέγοντας «περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες, ειδικά εκείνοι που έχουν άμεση επιρροή σε μία από τις δύο πλευρές, πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη θετική τους επιρροή στη διαδικασία και να δεσμευτούν στο πλαίσιο της "Γενεύης Ι". Τους καλούμε να εμπλακούν χωρίς δισταγμό και με πλήρη συνείδηση της αποφασιστικής σημασίας του διακυβεύματος».