ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Παραβίαση Συντάγματος κατ’ εντολήν δανειστών

29s4tsipr

Την παραβίαση του Συντάγματος και των προβλεπόμενων από αυτό διαδικασιών την τελευταία τριετία «κατ’ εντολήν των δανειστών μας» κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου Σωτήρη Ρίζο. «Εδώ και τρία χρόνια παραβιάζεται το Σύνταγμα και οι διαδικασίες που ορίζει, κάτι που γίνεται κατ’ εντολήν των δανειστών μας. Ετσι, όμως, παραβιάζεται ο σκληρός πυρήνας της Δημοκρατίας».

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συνοδευόταν από τους βουλευτές Ζωή Κωνσταντοπούλου και Σταύρο Κοντονή, επεσήμανε ότι «η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας και ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, οικονομικής και θεσμικής. Σκοπός του ΣτΕ είναι ο έλεγχος της συνταγματικής νομιμότητας και της τήρησης της προστασίας των πολιτών. Ολοι πρέπει να συμβάλουμε στην αποκατάσταση του θεσμού του δημοκρατικού πολιτεύματος αλλά και για να λειτουργήσει το ΣτΕ χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣτΕ, Σωτήρης Ρίζος, έκανε λόγο για «κρίση δικαίου». «Η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολλαπλώς χρήσιμη και δημιουργική. Μας έδωσε την ευκαιρία της άμεσης προσωπικής επαφής και την ευκαιρία της εξήγησης του ρόλου του ΣτΕ σε περίοδο παρατεταμένης και ποικίλης κρίσεως. Της οποίας πιθανόν ο πυρήνας να είναι η κρίση του Δικαίου», είπε ο κ. Ρίζος και κατέληξε λέγοντας ότι το ανώτατο δικαστήριο δέχεται «μεγάλη πίεση τόσο από μία εκτεταμένη και ασταθή νομοθεσία όσο και από τις δυσμενείς πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, γεγονότα που δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την άνετη ερμηνεία και εφαρμογή του Συντάγματος».

Στο Εφετείο

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε στο Εφετείο την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Στόχος της επίσκεψης ήταν η ενημέρωσή του για την πορεία των ερευνών που άπτονται υποθέσεων διαφθοράς. «Οποιος έκλεψε δημόσιο χρήμα να το επιστρέψει. Η προσπάθεια των εισαγγελέων είναι προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου βίου. Κάθαρση και τιμωρία» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την κ. Ράικου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.