ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ.Μητσοτάκης: Προς όφελος της δημοκρατίας η ανοιχτή διάθεση δημοσίων δεδομένων

mitsotakis-kuriakos-upourgos

Την ανάγκη ανοιχτής διάθεσης δημόσιων δεδομένων στους πολίτες, προς όφελος της ανάπτυξης, της διαφάνειας και της δημοκρατίας, επισήμαναν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στο εργαστήριο διαβούλευσης με θέμα «Ανοικτή Διακυβέρνηση – Ανοικτά Δεδομένα: Πρόκληση για την Ανάπτυξη», που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, αναφερόμενος στην Ανοικτή Διακυβέρνηση, υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά επίκαιρη για δύο βασικούς λόγους: «Πρώτος και ουσιαστικότερος είναι ότι η σημαντικότερη παθογένεια, σήμερα, της ελληνικής πολιτικής ζωής, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και των πολιτών και αυτή μπορεί να γεφυρωθεί, κατά την άποψη μου, πρωτίστως, με πολιτικές ανοικτής διακυβέρνησης και ανοικτής επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής ηγεσίας. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα ανοικτά δεδομένα μπορούν να αποτελέσουν έναν ουσιαστικό καταλύτη στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας». Πρόσθεσε, δε, ότι «υπάρχει πολλή πληροφορία διαθέσιμη μέσα σε κλειστά σιλό του Δημοσίου, σήμερα, η οποία αν καταστεί ανοικτή και προσβάσιμη μπορεί να αποτελέσει έναν πραγματικό καταλύτη ανάπτυξης».

Από την πλευρά της, η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι «η Ανοικτή Διακυβέρνηση δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε πολιτική δευτερεύουσας προτεραιότητας» και σημείωσε: «Προχωράμε για πρώτη φορά στην εκπόνηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση, που βασίζεται σε ρεαλιστικές δυνατότητες και πραγματικές ανάγκες, ενσωματώνοντας στην πολιτική των επιμέρους υπουργείων τις προτάσεις της κοινωνίας των πολιτών». Επίσης, εξέφρασε την πεποίθησή της ότι «μία Ανοικτή Διακυβέρνηση που σέβεται τον πολίτη, δημιουργεί ευκαιρίες και αναδεικνύει τις νέες παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνάμεις που έχει ανάγκη η χώρα».

Σημειώνεται, ότι επιδίωξη του υπουργείου είναι, σταδιακά, όλα τα δεδομένα του δημόσιου τομέα να είναι ανοικτά προς επεξεργασία, με εξαίρεση τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τα δεδομένα εθνικής ασφάλειας και τα δεδομένα που εμπίπτουν σε πνευματικά δικαιώματα. Μάλιστα, σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα προσδιορίζει τους τρόπους με τους οποίους όλα τα δεδομένα θα είναι ανοιχτά, αναμένεται να δοθεί στους κοινωνικούς φορείς τις αμέσως προσεχείς ημέρες και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.