ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσωστρέφεια, γκρίνια και αστοχίες στο ΠΑΣΟΚ

Εσωστρέφεια, γκρίνια και αστοχίες στο ΠΑΣΟΚ

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι εξελίξεις για τη Χαρ. Τρικούπη δεν κινούνται ακριβώς προς την κατεύθυνση που θα επιθυμούσαν οι επιτελείς του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος παραμένει βαρύ. Την αίσθηση της εσωστρέφειας εντείνουν περαιτέρω οι συνεχείς παρεμβάσεις του κ. Γ. Παπανδρέου, αν και τα υπόλοιπα εκ των επονομαζόμενων προβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ τηρούν αποστάσεις τόσο από τον πρώην πρωθυπουργό όσο και από τον κ. Βενιζέλο. Πιθανές ενδοκομματικές εξελίξεις φαίνεται να βρίσκονται σε απόλυτη συνάρτηση με το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο, προς το παρόν, δεν ερμηνεύεται από όλους με τον ίδιο τρόπο.

Σε επίπεδο εκλογικής στρατηγικής, στη Χαρ. Τρικούπη επιθυμούν να αποφύγουν τη διαρροή των ψηφοφόρων προς τη Ν.Δ. Ο συγκεκριμένος κίνδυνος μπορεί να προκύψει από την πιθανή πόλωση των τελευταίων ημερών –αν όχι ωρών– πριν από τις κάλπες και, βεβαίως, συναρτάται και με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι που εκτιμούν πως θα μετακινηθούν από τη ΔΗΜΑΡ προς το ΠΑΣΟΚ, ακριβώς επειδή επιθυμούν την κυβερνητική σταθερότητα, δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν πιθανές διαρροές προς τη Ν.Δ. για τον ίδιο λόγο.

Με βάση τη συγκεκριμένη στρατηγική, έμπειρα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκαν δύο επικοινωνιακές αστοχίες. Η πρώτη αφορά την επίθεση του κ. Βενιζέλου προς τον κ. Φ. Κουβέλη (περί παρασιτικού ρόλου της ΔΗΜΑΡ). Αν και εκτιμούν ότι η ΔΗΜΑΡ δύσκολα θα κατορθώσει να σταθεί πάνω από το 3% στις ερχόμενες εκλογές, παρατηρούν πως η επίθεση του κ. Βενιζέλου λειτούργησε συσπειρωτικά για τον κ. Κουβέλη. Ως δεύτερη –επικοινωνιακή– αστοχία θεωρούνται οι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και ευρύτερα της «Ελιάς» περί συγκεκριμένου πήχεως τον οποίο πρέπει να υπερβεί η κυβέρνηση, ώστε να μην αμφισβητηθεί. Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος είπε ότι αν το άθροισμα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι μικρότερο από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, τότε η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο κ. Α. Λοβέρδος, δίχως, ωστόσο, να προσδιορίσει ποσοστό.

Στο περιβάλλον του κ. Βενιζέλου αρνούνται να εισέλθουν στη συζήτηση περί κατώτατου ορίου υπενθυμίζοντας, μάλιστα, μια παλαιά ρήση του Φρανσουά Μιτεράν, ότι ανάμεσα στην προεκλογική και τη μετεκλογική περίοδο υπάρχει ένα σημαντικό γεγονός που ονομάζεται «εκλογές». Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει αυξημένες προσδοκίες από την «Ελιά». Την αισιοδοξία του δεν συμμερίζονται όλοι στη Χαρ. Τρικούπη, ακόμη και οι στενότεροι συνεργάτες του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνδέει την επίδοση της «Ελιάς» στις ευρωεκλογές και με τις ενδοκομματικές εξελίξεις, καθώς θεωρεί ότι πιθανή ανακίνηση θέματος ηγεσίας μετά τις 26 Μαΐου θα ήταν πολλαπλώς καταστροφική. Ωστόσο ακόμη και πρόσωπα με θεσμικό ρόλο, όπως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Κωνσταντινόπουλος, ζητούν ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή τη διατήρηση της «Ελιάς» σε βιώσιμα ποσοστά, προκειμένου ακριβώς να δρομολογηθούν σε ήπιο κλίμα οι διαδικασίες για «την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς».

Από κοντά, αλλά δίχως να παρεμβαίνει δημοσίως σε αυτή τη φάση παρακολουθεί τις εξελίξεις ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Παρόμοιες αντιλήψεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να δρομολογηθούν οι εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές φαίνεται ότι μοιράζονται η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Κ. Σκανδαλίδης. Ανενεργός για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έχει παραμείνει ο γραμματέας του κόμματος κ. Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται μεταξύ νοσοκομείου και της οικίας του, λόγω βαρύτατης λοίμωξης. Σε αστάθμητο παράγοντα για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται ο κ. Παπανδρέου. Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού στην παρουσίαση του βιβλίου της κ. Μαριλένας Κοππά και η γραπτή δήλωση την οποία εξέδωσε στο μέσον της περασμένης εβδομάδας, γίνεται αντιληπτή ως παρέμβαση ευθέως αντιθετική προς τον κ. Βενιζέλο. Οι παρεμβάσεις του κ. Παπανδρέου τον καθιστούν και ως ένα εκ των προσώπων που θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη συζήτηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την επομένη των ευρωεκλογών στον ευρύτερο χώρο.