ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αγώνα επιβίωσης ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ

Σε αγώνα επιβίωσης ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ

Μπορεί αυτά που τους χωρίζουν να είναι πολλά, αλλά εν προκειμένω τους συνδέει η ίδια αγωνία. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η ΔΗΜΑΡ είναι τα μόνα αντιπολιτευόμενα κόμματα που φαίνεται να απειλούνται ακόμη και με απώλεια του 50% των ψηφοφόρων τους του 2012. Κι έτσι οι κ. Π. Καμμένος και Φ. Κουβέλης, ανομολόγητα βέβαια, δίνουν μια μάχη πολιτικής επιβίωσης, ξέροντας πολύ καλά ότι αν τα κόμματά τους υποχωρήσουν στα χαμηλά μονοψήφια που προβλέπουν οι έρευνες, θα είναι πολύ δύσκολη η ανάκαμψή τους ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών.

Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που και οι δύο έχουν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια των κομμάτων τους. Στόχος τους είναι να εκλέξουν έστω από έναν ευρωβουλευτή, καθώς ξέρουν ότι η δεύτερη έδρα διασφαλίζεται με ποσοστά άνω του 5,5 – 6%. Νούμερα δηλαδή εξωπραγματικά πλέον τόσο για τους ΑΝΕΛ όσο κυρίως για τη ΔΗΜΑΡ.

Αυτό που ενθαρρύνει και τους δύο αρχηγούς είναι η μεγάλη αναποφασιστικότητα που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όπως και μια τάση πρωτοφανούς αποχής. Γι’ αυτό και τις τελευταίες ημέρες οι κ. Κουβέλης και Καμμένος υπογραμμίζουν ότι καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη και καλούν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για να στείλουν το μήνυμα ότι η σημερινή πολιτική είναι αδιέξοδη. Από εκεί και πέρα, βέβαια, ο τρόπος με τον οποίο απευθύνονται στους πολίτες είναι εκ διαμέτρου αντίθετος.

Το κεντρικό σύνθημα της ΔΗΜΑΡ θα είναι «Υπεύθυνη πολιτική, ασπίδα για την κοινωνία» και ο λόγος που το επέλεξε ο κ. Κουβέλης είναι προφανής. Θέλει να υπενθυμίσει σε όσους τον εμπιστεύθηκαν το 2012 το ηθικό του πλεονέκτημα. Και κυρίως έναντι του ενδεχομένου να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι του οποίου ο κ. Κουβέλης υπονοεί ότι η ΔΗΜΑΡ είναι το μόνο «έμπειρο» και «προοδευτικό» ανάχωμα και γι’ αυτό πρέπει να παραμείνει ισχυρή στον πολιτικό χάρτη. Ακόμη και οι λέξεις εντός εισαγωγικών δεν επελέγησαν τυχαία, καθώς αποβλέπουν να καταδείξουν τα πλεονεκτήματα της ΔΗΜΑΡ έναντι του «Ποταμιού» και της «Ελιάς».

Εντελώς άλλη στρατηγική ακολουθεί βέβαια ο κ. Καμμένος που διεκδικεί την ψήφο με το σύνθημα «Ευρώπη των Λαών, των Εθνών και της Αλληλεγγύης». Εκείνος εξακολουθεί να στοχεύει σε οργισμένους ψηφοφόρους, χωρίς όμως και να εξηγεί υπό ποιες συνθήκες θα δεχόταν να συγκυβερνήσει και με ποιον, γεγονός που φαίνεται να απειλεί πλέον το κόμμα του…