ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάος στη Βουλή για τις λαϊκές

Χάος στη Βουλή για τις λαϊκές

Εκτός ελέγχου, τέθηκαν αργά χθες το βράδυ, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, στη σκιά της σοβαρής πολιτικής εμπλοκής που προκάλεσε η αιφνίδια αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ, ως προς τον πυρήνα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές.

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης Ι. Δριβελέγκας δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τον εκτός κανόνων «διάλογο», όπως αυτός εξελίχθηκε, κυρίως ανάμεσα σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των Αν.Ελλ. Στην κορύφωση της έντασης, αρκετά μετά τα μεσάνυχτα, ο «πράσινος» Μ. Κασσής εξαπέλυε προσωπική επίθεση στην βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τις διακοπές ή σχόλια που εκείνη έκανε κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του. Τα όσα είπε ο κ. Κασσής χρακτηρίστηκαν προσβλητικά τόσο από την κα Κωνσταντοπούλου όσο και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνη, εκκλήσεις των οποίων προς τον κ. Δριβελέγκα να ανακαλέσει στην τάξη τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ δεν βρήκαν ανταπόκριση.

«Συνάδελφε μη μιλάς. Να ακούς. Να μάθετε να ακούτε», είπε σε αυστηρό τόνο ο κ. Κασσής σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο τελευταίος κάποια στιγμή του απηύθυνε ερωτήσεις, εν μέσω της ομιλίας του.

«Σε ποιόν απευθύνεστε;» αντέδρασε η κα Κωνσταντιπούλου.

«Εσείς πηγαίνετε να εισπράξετε κανένα βοήθημα» ανταπάντησε ο κ. Κασσής, ο οποίος στη συνέχεια και εξ αφορμής των αντιδράσεων της κας Κωνσταντοπούλου, κλιμάκωσε τις επιθέσεις του: «Πρέπει να σιωπάτε.

Καθήστε κάτω, ή και ανεβείτε και πάνω στα καθίσματα».

Από εκείνη τη στιγμή και για αρκετή ώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας επικράτησε χάος, με την κα Ραχήλ Μακρή, όχι μόνο να αφήνει υποννοούμενα έως και για χρηματισμό Υπουργών (!) προκειμένου να φέρουν τροπολογίες στη Βουλή, αλλά και να διατυπώνει σε υψηλούς τόνους φράση-σύνθημα που έως τώρα, μόνο από τη «Χρυσή Αυγή» έχει ακουστεί: «Εγκληματική οργάνωση – Καμόρα, είναι το ΠΑΣΟΚ», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων».

Οταν, μετά από όλα αυτά, κατέστη δυνατό περίπου στις 2 πμ να ξεκινήσει η ψηφοφορία επί των άρθρων του σχεδίου νόμου για τις λαϊκές, νέα εμπλοκή προκάλεσε ο κ. Κασσής: Εχοντας επιτύχει, ως γνωστόν, νωρίτερα δύο σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο (στο θέμα του διαχωρισμού παραγωγών-εμπόρων και στο ζήτημα της κλήρωσης για τις θέσεις στις λαϊκές αγορές), έθεσε βέτο και για το άρθρο που αφορούσε την διάρκεια που μπορεί να έχουν τα πανηγύρια.

«Το άρθρο δεν ψηφίζεται, εκτός εάν ο κ. Υπουργός αποδεχθεί οι ημέρες να είναι όπως ήταν», είπε χαρακτηριστικά.

Μπροστά στο ενδεχόμενο μιας νέας σοβαρής εμπλοκής που θα συνιστούσε πολιτική ήττα για την κυβέρνηση, ο κ. Χατζηδάκης, μετά από επίσης έντονο διάλογο, είπε τελικά: «Παρά το γεγονός ότι ούτε με αυτή τη ρύθμιση είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι, διότι στην πραγματικότητα δεν κάνουμε την τομή την οποία θα ευχόμαστε, δεχόμαστε αυτά που είπε ο κ. Κασσής».

Ηταν 2.20 τα ξημερώματα, όταν η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε.