ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ.Γεροντόπουλος: Υπάρχει σχέδιο διαφυγής των Ελλήνων της Ουκρανίας

Κ.Γεροντόπουλος: Υπάρχει σχέδιο διαφυγής των Ελλήνων της Ουκρανίας

 «Πάνω από όλα, για εμάς προέχει η ασφάλεια των ομογενών. Αυτό επισημαίνω και ζητάω πάντα από τις διπλωματικές μας Αρχές στην Ουκρανία, στην καθημερινή μου επικοινωνία μαζί τους» απάντησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, στην έκτακτη συνεδρίαση της ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς στη Βουλή.

Ο κ. Γεροντόπουλος, ο οποίος κλήθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση των μελών της επιτροπής να ενημερώσει για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις προθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών σε περίπτωση επιδείνωσης των συνθηκών εκεί για τους ομογενείς, εξήγησε ότι είναι «σε καθημερινή επαφή με τον πρέσβη μας στο Κίεβο, τους δυο προξένους μας σε Οδησσό και Μαριούπολη, αλλά και με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων, Αλεξάνδρα Προτσένκο, προκειμένου να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί».

Σχετικά με την πρόσφατη επιστολή της κ. Προτσένκο και τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για έξοδο προς στην Ελλάδα, ο υφυπουργός επισήμανε ότι «με βάση την ενημέρωσή μας από την πρεσβεία και τα δυο προξενεία μας στην Ουκρανία, αυτό δεν επιβεβαιώνεται, δεν υπάρχει ρεύμα αιτήσεων από τους ομογενείς μας για να έρθουν στην Ελλάδα, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί».

Ο κ. Γεροντόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση πολλών βουλευτών για το «αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για τη σωτηρία και διαφυγή των Ελλήνων της Ουκρανίας, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης» υπογράμμισε ότι «φυσικά και υπάρχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, αν χρειαστεί να απομακρύνουμε τους ομογενείς μας σε περίπτωση που η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη». Και πρόσθεσε: «Κι αυτό υπάρχει όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Όπου υπάρχουν Έλληνες. Όχι μόνο το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και η κυβέρνηση συνολικά, είναι προσανατολισμένη στη βοήθεια που θα πρέπει να δώσουμε αν παραστεί ανάγκη».

Σχετικά με την Ειδική Ταυτότητα Ομογενούς, «για την έκδοση της οποίας απαιτούνται πολλά χρήματα και χρειάζεται αρκετός χρόνος για την συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων» -όπως ανέφερε η επιστολή της κ. Προτσένκο-, ο κ. Γεροντόπουλος παραδέχθηκε ότι οι διαδικασίες για την έκδοσή της είναι όντως χρονοβόρες, αναφέροντας ότι η «μεγαλύτερη καθυστέρηση υπάρχει στις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα, τις Περιφέρειες και τους δήμους και όχι στις προξενικές μας Αρχές στην Ουκρανία». Στις προθέσεις του υπΕξ, άλλωστε, είναι -όπως δήλωσε- να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες μέσω μίας νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο θα υπάρξει συνεργασία για την επίλυσή τους.