ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο των αλλαγών για τις λαϊκές αγορές

Το παρασκήνιο των αλλαγών για τις λαϊκές αγορές

Σε ένα ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» επιδίδονται ολοένα και συχνότερα, πλέον, στη Βουλή οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Το γεγονός αυτό, ελάχιστα πριν από τις επικείμενες κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν πυροδοτεί απλώς πολιτική ένταση στο εσωτερικό της κυβερνώσας πλειοψηφίας αλλά θέτει υπό την απειλή καταψήφισης νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα έως και την υποχώρηση έναντι μεταρρυθμίσεων οι οποίες είχαν εμφανιστεί αρχικώς ως μείζονος σημασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η υπαναχώρηση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Ανάπτυξης έναντι ρυθμίσεων τις οποίες προωθούσε για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, η ψήφιση των οποίων ολοκληρώθηκε χθες, έπειτα από έντονο παρασκήνιο. Η απειλή του ΠΑΣΟΚ, διά στόματος Μ. Κασσή, να καταψηφίσει τρεις κεντρικές διατάξεις του σχεδίου νόμου (περί κληρώσεως για την αδειοδότηση παραγωγών-εμπόρων, διαχωρισμό των δύο αυτών κατηγοριών, καθώς και για τη διάρκεια των πανηγυριών), εξανάγκασε τον κ. Χατζηδάκη να προβεί σε αλλαγές, ικανοποιώντας έτσι κεντρικά αιτήματα των παραγόντων των λαϊκών – που, κατόπιν αυτών, ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις.

Δυσφορία γαλάζιων

Η στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε έντονη δυσφορία στους γαλάζιους εταίρους, σε δύο επίπεδα: Πρώτον σε πολιτικό, καθώς η εν λόγω στάση προκαλεί εικόνα αστάθειας στο κυβερνητικό σχήμα: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να επιχειρούμε να συμφωνήσουμε στο πώς θα χαράξουμε ένα οικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο θα τρέξει η ανάπτυξη και θα αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες πληγές της ανεργίας και της ανέχειας αυτού του λαού, και να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε για τους πάγκους της λαϊκής», είπε χθες ο κ. Μ. Βορίδης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, αντικείμενο της οποίας ήταν το Μεσοπρόθεσμο. «Εχουμε ευθύνη να μην οδηγήσουμε τη διακυβέρνηση και τη χώρα σε μια ταλάντευση που θα είναι καταστροφή όλων των θυσιών όλων των οικογενειών της χώρας», πρόσθεσε.

Δεύτερον, σε επίπεδο στρατηγικής και εντυπώσεων, οι βουλευτές της Ν.Δ. εκτιμούν –και δεν το κρύβουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους– ότι με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα, «πολιτικά κερδισμένοι» εξέρχονται οι πράσινοι. «Είχαμε και έχουμε κι εμείς ενστάσεις και διαφωνίες», έλεγαν αρκετοί το βράδυ της εμπλοκής στο ν/σ για τις λαϊκές. Η αλήθεια είναι ότι, σε επίσημες αλλά και ανεπίσημες συνεδριάσεις, ανάλογες των ενστάσεων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκαν και από συναδέλφους τους από τη Ν.Δ. Υπό το πρίσμα αυτό, καταγράφηκαν γαλάζιες διαφωνίες και παρατηρήσεις ακόμα και για τη διάταξη η οποία προέβλεπε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα όσων μετέχουν στις λαϊκές (μεταξύ άλλων, από τους Αικατερίνη Παπακώστα, Φωτεινή Αραμπατζή, Ηλ. Βλαχογιάννη, Γ. Κασαπίδη).

Στον απόηχο αυτών, ένα νέο αγκάθι ήρθε χθες να προστεθεί στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. Στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση επιχειρήσεων, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραΐτης, αν και σημείωσε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει επί της αρχής, συμπλήρωσε ότι το νομοθέτημα «διέπεται από προχειρότητα και αρκετή αοριστία». Ασκώντας δε κριτική στην κυβέρνηση, είπε ότι καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση στην παρουσίαση ενός αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδίου: «Εθνικό σχέδιο δεν γίνεται βγάζοντας από το συρτάρι παλιές εκθέσεις, με νομοσχέδια του ποδαριού και φιέστες success story». Σημειώνεται, τέλος, ότι υπό το βάρος αντιδράσεων κυρίως από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αποσύρθηκαν πέντε από τις συνολικά 13 κατατεθείσες υπουργικές τροπολογίες, οι οποίες επιχειρήθηκε να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο, που σήμερα ψηφίζεται στην Ολομέλεια.