ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΠΑΣΟΚ

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΠΑΣΟΚ

Μία τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και θεωρήθηκε ότι «φωτογραφίζει» το ΠΑΣΟΚ ήταν η θρυαλλίδα που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υιοθέτηση θέσεων της Χρυσής Αυγής και κλιμάκωσε την πολιτική αντιπαράθεση. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τα οικονομικά των κομμάτων και κατατέθηκε ως τροπολογία στο Μεσοπρόθεσμο. Προβλέπει ότι «κόμματα που προέρχονται από τον μετασχηματισμό κομμάτων που έχουν εκλεγεί στις τελευταίες εθνικές ή ευρωπαϊκές εκλογές θεωρούνται καθολικοί διάδοχοι των κομμάτων από τα οποία προέρχονται ως προς το σύνολο των οφειλών τους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τους εργαζομένους τους, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τους οργανισμούς κοινής ωφελείας και κάθε τρίτον με τον οποίο είχαν συναλλαγές, ανεξαρτήτως εάν το εκ μετασχηματισμού προερχόμενο κόμμα απέκτησε νέο ΑΦΜ και κατέθεσε νέα δήλωση στον Αρειο Πάγο κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 29 παρ. 1 του νόμου 3023/2002».

Προβλέπεται, επίσης, ότι «ως μετασχηματισμός κομμάτων νοείται, ενδεικτικά, η συγχώνευση δύο ή περισσοτέρων κομμάτων, η αλλαγή ονομασίας, η ίδρυση νέου κόμματος στη θέση άλλου που διέκοψε τη λειτουργία του και γενικά κάθε αλλαγή στα χαρακτηριστικά του κόμματος που οδηγεί στη δημιουργία νέας νομικής προσωπικότητας και φορολογικής ταυτότητας», ενώ για τις όποιες αμφισβητήσεις ως προς την εφαρμογή των διατάξεων της τροπολογίας, προβλέπεται παραπομπή στον Αρειο Πάγο. Ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί «την πιο χυδαία και αντιδημοκρατική θέση της Χρυσής Αυγής», κάτι για το οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πρέπει να ντρέπεται».

Συνέντευξη Τσίπρα

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, παράλληλα, εμφανίσθηκε χθες, σε συνέντευξη που παρεχώρησε στην ιταλική έκδοση της Huffington Post, βέβαιος ότι «οι ευρωεκλογές θα μας αναδείξουν πρώτο κόμμα. Θα επιβεβαιώσουν, δηλαδή, τη δυσαρμονία ανάμεσα στη θέληση του λαού και τις επιλογές της κυβέρνησης», κάτι που, όπως είπε, «θα παραβιάζει ευθέως την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, μάλιστα, σε δηλώσεις του (MEGA) είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα θέσει ζήτημα κυβερνητικής νομιμοποίησης εάν το άθροισμα των ποσοστών Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ είναι χαμηλότερο από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εάν η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. είναι 1 – 2 μονάδες, δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Η Κουμουνδούρου επιτέθηκε χθες και στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Κύρτσο, παραπέμποντας σε βιβλίο του, στο οποίο, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο κ. Κύρτσος λέει για την αθέτηση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων του κ. Σαμαρά σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “έχουμε να κάνουμε με μια μεθοδευμένη πολιτική εξαπάτηση του εκλογικού σώματος που δεν έχει όμοιά της στην ιστορία της προκλητικά ασυνεπούς πολιτικής τάξης”». Απαντώντας, ο κ. Κύρτσος τόνισε ότι «η πολιτική μου δέσμευση υπέρ της Ν.Δ. και του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτού του είδους τις μεθοδεύσεις» και κάλεσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις «για να βελτιώσει την επιχειρηματολογία της και να ενισχύσει την αξιοπιστία της».