ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσμικές αλλαγές προτείνει η ΔΗΜΑΡ

Θεσμικές αλλαγές προτείνει η ΔΗΜΑΡ

Πέντε δραστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, οι οποίες μπορούν να εφαρμοσθούν αμέσως και χωρίς να περιμένουν τη συνταγματική αναθεώρηση, θα καταθέσει σήμερα ο κ. Φ. Κουβέλης. Ο στόχος του είναι προφανής. Να καταδείξει ότι η ΔΗΜΑΡ αναλαμβάνει πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολυσυζητημένο αυτό θέμα και -κυρίως- να θέσει τόσο τη δικομματική κυβέρνηση όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ προ των ευθυνών τους στην περίπτωση που δεν λάβουν ξεκάθαρη θέση επί των προτάσεών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει το πρωί θα εισηγηθεί την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, τη διάσπαση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως η Β΄ Αθήνας, τη μείωση των βουλευτών σε 200, την καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ υπουργών και βουλευτών και ένα νέο σύστημα χρηματοδότησης των κομμάτων το οποίο θα διασφαλίζει τη διαφάνεια.

Συνεργάτες του κ. Κουβέλη αναγνωρίζαν, βέβαια, ότι οι εν λόγω προτάσεις ούτε πρώτη φορά ακούγονται ούτε επιχειρούν να εμφανιστούν ως επαναστατικές. Τόνιζαν, ωστόσο, ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τις επαναφέρει προεκλογικά στο προσκήνιο διότι οι συγκεκριμένες πέντε αλλαγές μπορούν να γίνουν με μια απλή νομοθετική ρύθμιση, χωρίς καμία αλλαγή του Συντάγματος. Υπονοούσαν έτσι ότι αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση τόσο της Ν.Δ. που επιχειρεί να αναβάλει αυτές τις αλλαγές με πρόσχημα τη συνταγματική αναθεώρηση όσο και του ΣΥΡΙΖΑ που αρνείται για προφανείς λόγους κάποιες από τις αυτονόητες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, όπως π.χ. την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό ο κ. Κουβέλης θα καλέσει σήμερα όλα τα κόμματα όχι μόνον να συμφωνήσουν επί των πέντε εισηγήσεών του, αλλά κυρίως να δεσμευθούν ότι θα προωθηθούν στη Βουλή αμέσως μετά τις ευρωκάλπες για να ψηφισθούν από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών. Σημειώνεται, τέλος, ότι τις σχετικές προτάσεις θα τις κάνει ο κ. Κουβέλης από κοινού με τους κ. Αντ. Μανιτάκη και Λ. Τσούκαλη οι οποίοι τις επεξεργάστηκαν.