ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα το ΠΑΣΟΚ

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα το ΠΑΣΟΚ

Στη διαμόρφωση του ενδοκομματικού σκηνικού της επόμενης ημέρας φαίνεται ότι συμβάλλει το δίλημμα περί υπερψήφισης της «Ελιάς» ή πτώσης της κυβέρνησης, το οποίο έθεσαν ο κ. Ευ. Βενιζέλος και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κ. Σκανδαλίδης άφησε ευθέως ανοιχτό προχθές το βράδυ το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας, εντάσσοντάς το σε μια ατζέντα η οποία θα πρέπει να ανοίξει την επομένη των ευρωεκλογών. Εως τότε, τόσο ο κ. Σκανδαλίδης, όσο και τα υπόλοιπα εκ των επονομαζόμενων προβεβλημένων στελεχών (Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Φ. Γεννηματά κ.ά.), δεν τοποθετούνται, ευλόγως, δημοσίως, καθώς η προεκλογική περίοδος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μεταξύ των συνεργατών του κ. Βενιζέλου είναι διάχυτη η αίσθηση πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά έθεσε τους όρους με τους οποίους θα εξελιχθούν οι ενδοκομματικές διαδικασίες μετά τις ευρωεκλογές. Εκτιμούν ότι πιθανός «ανοιχτός πόλεμος» για τη διαδοχή στην προεδρία ενός κόμματος που θα έχει λάβει τα ποσοστά που καταγράφονται σήμερα στις δημοσκοπήσεις (περί το 4%) θα καταστεί ανούσιος, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει οδηγήσει νωρίτερα στην ίδια την πτώση της κυβέρνησης. Προφανώς, αν το κόμμα κινηθεί στα υψηλά, όπως τα ερμηνεύουν στο περιβάλλον του κ. Βενιζέλου, ποσοστά του 8-10%, η συζήτηση για την ηγεσία θα διεξαχθεί υπό ομαλές συνθήκες και δίχως να διαταραχθεί εντός του θέρους ο κυβερνητικός βίος. Με έμμεσο τρόπο το συγκεκριμένο ενδεχόμενο έχει περιγράψει τις τελευταίες ημέρες ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ενώ και οι δηλώσεις του κ. Σκανδαλίδη περί συνεδρίου αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος και μιας δυνητικής, μελλοντικής ατζέντας του ΠΑΣΟΚ εκλαμβάνονται ως ενός είδους προσπάθεια να ελεγχθούν πιθανώς ανεξέλεγκτες αντιδράσεις από μερίδα στελεχών.

Σε όποιο σενάριο και αν τελικά επικρατήσει μετά τις 25/5, εντός και πέριξ της Χαρ. Τρικούπη αναζητούν να αντιληφθούν τι ακριβώς θα πράξει ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έχει ήδη δείξει διάθεση να μη συμβιβαστεί με την ιδέα του απλού παρατηρητή. Κάτι που, άλλωστε, προκύπτει από την τελευταία κινητοποίηση και τις δημόσιες τοποθετήσεις του, στις οποίες αγνοείται η «Ελιά», ενώ τονίζεται η σχέση του ιδίου με το ΠΑΣΟΚ. Χθες, αρκετά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συνέχισαν τη συζήτηση περί ποσοστών. Ο κ. Ι. Κουτσούκος επισήμανε (ΣΚΑΪ) ότι το όριο σύγκρισης για το ΠΑΣΟΚ είναι το 12,3% που έλαβε τον Ιούνιο του 2012. Ο κ. Δ. Καρύδης επανέλαβε πως το ΠΑΣΟΚ θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Ο κ. Ι. Μανιάτης δήλωσε (Real) ότι «εάν υπάρξει ένα αποτέλεσμα εξαιρετικά αρνητικό, απλώς δεν υπάρχει κυβέρνηση», ενώ ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος επισήμανε πως «η “Ελιά” δεν μπλοφάρει».