ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάσκεψη των ΥΠΕΞ για τα Δυτικά Βαλκάνια

Διάσκεψη των ΥΠΕΞ για τα Δυτικά Βαλκάνια

Με το δείπνο που παρέθεσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, ξεκίνησαν χθες οι εργασίες της υπουργικής διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η εκδήλωση έχει στόχο να επιβεβαιώσει την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Η διάσκεψη, πάντως, αρχικά δεν ανήκε στον προγραμματισμό της προεδρίας. Αποφασίστηκε να γίνει τον Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια περιοδείας του κ. Βενιζέλου στα Δυτ. Βαλκάνια, και αφού -σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους- έγινε αποδέκτης παραπόνων, επειδή η διεύρυνση δεν συμπεριλαμβανόταν στις προτεραιότητες. Η επίσημη ελληνική θέση ήταν ότι η διεύρυνση έχει δρομολογηθεί με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003 και δεν ήταν αναγκαίο να αποτελέσει προτεραιότητα.

Η διάσκεψη σχεδιάστηκε ως χειρονομία καλής θέλησης απέναντι στις χώρες των Δυτ. Βαλκανίων και ως συνδετικός κρίκος με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης. Είναι ενδεικτικό για το κλίμα, πάντως, ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν υποβαθμισμένη παρουσία. Η Γαλλία έστειλε τον υφυπουργό για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, η Γερμανία τον αρμόδιο γεν. διευθυντή του ΥΠΕΞ, ενώ η Βρετανία τον πρέσβη στην Αθήνα. Πέρα από τους Βαλκάνιους, μόνον οι ΥΠΕΞ της Ιταλίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας έδωσαν το «παρών». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες κυβερνήσεις της Ε.Ε. δεν θα ήθελαν να αναβαθμίσουν το θέμα της διεύρυνσης δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν επιβαρύνει τα προγράμματα των ΥΠΕΞ. Το θέμα της Ουκρανίας κυριάρχησε και στις συναντήσεις του κ. Βενιζέλου, στο περιθώριο της διάσκεψης, με τον Βούλγαρο ομόλογό του Κ. Βίγκενιν και τον Ρουμάνο ΥΠΕΞ Τ. Κορλατεάν. Και οι τρεις εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για τις εξελίξεις, ενώ ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «απολύτως αναγκαίο να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, ώστε να αποφευχθεί ένας εμφύλιος». Σε σχέση με τους Ελληνες ομογενείς, δήλωσε ότι οι ελληνικές αρχές είναι σε ετοιμότητα, ωστόσο δεν έχει υποβληθεί αίτημα μετακίνησης.

Σήμερα η διάσκεψη ολοκληρώνεται με δύο συνεδρίες, όπου θα επαναβεβαιωθεί η δέσμευση της Ε.Ε. για το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής και θα συζητηθεί η διασύνδεση στους τομείς μεταφορών και ενέργειας. Ο κ. Βενιζέλος επιδιώκει να έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από τα Δυτ. Βαλκάνια και με τον κ. Ποπόβσκι της ΠΓΔΜ.