ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμμένει στο δίλημμα των εκλογών ο Βενιζέλος

Εμμένει στο δίλημμα των εκλογών ο Βενιζέλος

Στο δίλημμα περί εκλογικής στήριξης του ΠΑΣΟΚ ή κατάρρευσης της κυβέρνησης, υπό το βάρος ενός πιθανού αρνητικού αποτελέσματος, επέμεινε και χθες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία που απηύθυνε προς τα μέλη της Κ.Ο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές προς όσους τον αμφισβητούν καθώς επίσης και προς τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση. Ακόμη, επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας ότι απέτυχε η «στρατηγική εφόδου» για την κατάληψη της εξουσίας, την οποία το κόμμα της Αριστεράς ακολούθησε.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι οι εκλογές της 25ης Μαΐου δεν πρέπει να κυλήσουν σε κλίμα «χαλαρότητας». Αναφερόμενος στο δίλημμα το οποίο έθεσε στις αρχές της εβδομάδας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως «η περιγραφή της πραγματικότητας με δημοκρατική ευαισθησία δεν είναι ποτέ εκβιαστική». Επισήμανε πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θέτει απλώς και μόνο ζήτημα σταθερότητας της κυβέρνησης, αλλά -γενικότερα -της οικονομίας και της χώρας. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν πρέπει να μιλάμε εμείς για “αποχώρηση” από την κυβέρνηση», υπονοώντας ότι σε περίπτωση κακού αποτελέσματος, αυτή απλά δεν θα υπάρχει εκ των πραγμάτων. Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υφίσταται ενδεχόμενο να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση, αποσύροντας τους υπουργούς τους οποίους έχει παράσχει για τον σχηματισμό της.

Ο κ. Βενιζέλος στηλίτευσε τη στάση όσων επιθυμούν να στηρίξουν τη Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και την ίδια στιγμή λοιδορούν το ΠΑΣΟΚ, περιγράφοντάς την ως «δωρεάν μαγκιά». Αφησε, επίσης, σαφείς ενδοκομματικές αιχμές, καταγγέλλοντας όσους τονίζουν ότι δεν θέλουν τον ίδιο για πρόεδρο, προτιμώντας «πιο αυθεντική έκφραση του ΠΑΣΟΚ». Είπε, μάλιστα, ότι υπάρχουν στελέχη εντός του ΠΑΣΟΚ που προτιμούν ένα κακό αποτέλεσμα για το κόμμα, προκειμένου να αμφισβητήσουν τον ίδιο στην ηγεσία του κόμματος.

Στην αποστροφή του λόγου του, ο κ. Βενιζέλος άφησε και μια αιχμή η οποία απευθυνόταν σαφώς προς τον κ. Παπανδρέου που δεν ήταν παρών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία, τυπικά, εκλήθη με αφορμή τη χθεσινή ψήφιση του Μεσοπροθέσμου. «Στις εκλογές αυτές όντως κρινόμαστε όλοι, και όσοι είμαστε στην αίθουσα και όσοι είναι έξω», δήλωσε ενδεικτικά ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τους παρευρισκόμενους βουλευτές να κινητοποιηθούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες που απομένουν ώς τις ευρωεκλογές και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών, προκειμένου να έχει το ΠΑΣΟΚ παρουσία σε όσο περισσότερες περιφέρειες είναι δυνατόν. Και επέμεινε, απευθυνόμενος στα στελέχη, να μιλούν στους πολίτες με «ενότητα και απόλυτη ακρίβεια πολιτικού λόγου», προκειμένου το μήνυμα που εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ να είναι σαφές και εύληπτο, χωρίς διαφοροποιήσεις και επιμέρους απόψεις.