ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι στόχοι του ΚΙΕΦ μέσω συμμετοχής στις ευρωεκλογές

Οι στόχοι του ΚΙΕΦ μέσω συμμετοχής στις ευρωεκλογές

Η δυσάρεστη έκπληξη των ευρωεκλογών έρχεται από τη Θράκη. Για πρώτη φορά το ακραίο μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ), η μετεξέλιξη του κόμματος του Αχμέτ Σαδίκ, συμμετέχει σε μια πανελλαδική εκλογική αναμέτρηση.

Αν και στη λίστα του δεν συμμετέχουν γνωστά πολιτικά ονόματα της μειονότητας, πολιτικοί παράγοντες στη Θράκη εκτιμούν ότι υπάρχει ρεύμα μειονοτικών ψήφων υπέρ του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όλοι οι γνωστοί μειονοτικοί πολιτικοί απέχουν από τα ψηφοδέλτια των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αυτό πάντως δεν σημαίνει πως το ΚΙΕΦ έχει ελπίδες να εκλέξει ευρωβουλευτή. Κατώτατο όριο για μία έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο θεωρείται το 3,7%. Ακόμη και με αποχή σε ύψη ρεκόρ της τάξης του 50%, αυτό σημαίνει 180.000 ψήφους. Στις βουλευτικές του 2012, σε Ξάνθη και Ροδόπη πήγαν στις κάλπες συνολικά 140.000 άτομα.

Πέρα από αυτό, τα πράγματα αλλάζουν και στη μειονότητα. Οπως διατείνονται γνώστες της κατάστασης στη μειονότητα, «η πόλη πλέον ψηφίζει διαφορετικά από το χωριό». Υπάρχει ωστόσο ισχυρή πιθανότητα, και λόγω της αδυναμίας των μεγάλων κομμάτων, το ΚΙΕΦ να ευνοηθεί και να αναδειχθεί πρώτη δύναμη στη Ροδόπη, πιθανόν και στην Ξάνθη, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να συγκρατήσει τις δυνάμεις του. Ούτως ή άλλως, η καταγραφή των δυνάμεων ήταν ευθύς εξαρχής η επιδίωξη, όχι μόνο στη Θράκη αλλά και σε άλλους θυλάκους στην Ελλάδα.

Ενα τέτοιο αποτέλεσμα δεν θα ήταν καθόλου θετικό για την ελληνική πλευρά και θα προσέφερε έδαφος για νέες παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδος στον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ΚΙΕΦ, γνωστό και με τα τουρκικά του αρχικά ως DEB (Dostluκ Esitlik Baris Partisi), ιδρύθηκε το 1991 από τον τουρκογενή εθνικιστή Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος εξελέγη αυτόνομα βουλευτής το 1989 και το 1990. Η επιτυχία του υπήρξε ο κύριος λόγος της καθιέρωσης του πλαφόν του 3% σε όλη την επικράτεια.

Συνεργασίες

Το πλαφόν υποχρέωσε τους μειονοτικούς να συνεργαστούν με τα μεγάλα κόμματα ώστε να εκλέγονται στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να διαρρήξουν δεσμούς με το ΚΙΕΦ. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη του Αχμέτ Χατζηοσμάν, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ήταν αρχηγός του από το 1999 ώς το 2007 και παραμένει επίτιμος πρόεδρος. Στέλεχος του ΚΙΕΦ ήταν και ο έτερος μειονοτικός βουλευτής που εξέλεξε το ΠΑΣΟΚ το 2009, ο Τσετίν Ματαντζή.

Τον Ιούνιο του 2012, το ΚΙΕΦ στήριξε τη ΔΗΜΑΡ και την υποψηφιότητα του Ιλχάν Αχμέτ στη Ροδόπη, ο οποίος συγκέντρωσε 12.500 ψήφους και κόντεψε να αφήσει εκτός Βουλής τον κ. Ευ. Στυλιανίδη. Καθόλου τυχαία, ο Ιλχάν ήταν από τους πρώτους που ευχήθηκαν στο ΚΙΕΦ καλή επιτυχία στις εκλογές.

Οι υποψήφιοι του ΚΙΕΦ δεν έχουν διακριθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, ωστόσο αυτό δεν είναι μειονέκτημα απέναντι στα άλλα κόμματα.  Οπως επισημαίνουν τοπικοί παράγοντες, λόγω της επιδεικτικής αποχής των γνωστών μειονοτικών πολιτικών, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να επιστρατεύσουν υποψήφιους με περγαμηνές.

Υποψήφιοι

Το ΚΙΕΦ ποντάρει στη συσπείρωση των τουρκογενών. Είναι ενδεικτικό ότι στη διακήρυξη που δημοσίευσε για τις ευρωεκλογές μιλάει για την «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα». Στην πλειονότητά τους, οι υποψήφιοι που κατεβάζει ο σημερινός πρόεδρος Μουσταφά Τσαούς είτε είναι συνεργάτες του, όπως ο αντιπρόεδρος Χασάν Χασάν, ο προσωπικός του γραμματέας Ζερίν Χουσεΐν και ο σύμβουλος του Αϊντίν Αχμέτ, είτε στρατολογούνται από τις παράνομες τουρκικές οργανώσεις, όπως ο πρώην πρόεδρος της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης» Ραμαδάν Ντουμπάν, ο Ισμέτ Τουτζάρ ή ο Κοράι Χασάν, πρόεδρος της «Ενωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής». Ο Κοράι είχε εκλεγεί και δημοτικός σύμβουλος με τον αμιγώς μειονοτικό συνδυασμό της πρώην υποψήφιας ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Σιμπέλ Μουσταφάογλου.