ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηλά τοποθετεί τον πήχυ των ευρωεκλογών ο κ. Τσίπρας

Ψηλά τοποθετεί τον πήχυ των ευρωεκλογών ο κ. Τσίπρας

Ως «το δημοψήφισμα που έπρεπε να γίνει για το Μνημόνιο το 2010 και ποτέ δεν έγινε» προσδιόρισε τις ευρωεκλογές ο Αλ. Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στον διαδικτυακό τόπο thetoc.gr. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το κόμμα του τοποθετεί τον πήχυ ψηλά όσον αφορά το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, «τόσο ψηλά, ώστε την επόμενη μέρα να μπορούμε να μιλάμε για καθαρή νίκη, που θα απονομιμοποιεί αυτή την κυβέρνηση». Χαρακτήρισε, δε, την αναφορά του κ. Ευ. Βενιζέλου για ενδεχόμενες επιπτώσεις των ευρωεκλογών στη σταθερότητα της κυβέρνησης «δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ» να τις οριοθετήσει ως δημοψήφισμα.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα θέσει ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης ακόμα κι αν το κόμμα του έρθει πρώτο με μία ψήφο διαφορά, παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «με μία ψήφο διαφορά δεν θα είναι τόσο ισχυρό το αίτημα» και γι’ αυτό «καλούμε τον λαό η διαφορά να είναι η μεγαλύτερη δυνατή». Πρόσθεσε, δε, ότι η διαφορά στα ποσοστά δεν είναι ο μόνος παράγοντας με βάση τον οποίο μπορεί να αμφισβητηθεί η νομιμοποίηση της κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες, όπως το σε ποια ποσοστά θα κυμανθούν τα δύο πρώτα κόμματα, «αν δηλαδή η Ν.Δ. έχει ένα ποσοστό που δεν είναι ποσοστό κυβερνησιμότητας», αλλά και τι ποσοστό θα λάβει η «Ελιά». Ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν το κόμμα του διότι «ακόμα κι αν δεν έχουν πειστεί σε όλα για εμάς, ακόμα κι αν έχουν ταλαντεύσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να δρομολογήσει θετικές εξελίξεις».

Για τις εθνικές εκλογές, εμφανίσθηκε βέβαιος ότι το κόμμα του θα λάβει αυτοδυναμία όποτε αυτές γίνουν, ενώ για τις δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσε να συνεργασθεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού αναφέρθηκε σε διεργασίες που σίγουρα θα δρομολογήσουν οι εκλογές, είπε ότι «δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με το παλιό που κατέστρεψε τη χώρα» και ότι «δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τη Ν.Δ. του κ. Σαμαρά και με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου» και εξέφρασε την πεποίθησή του για διαμόρφωση, με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, μιας νέας δυναμικής και όρων που θα επιτρέψουν «ευρύτερες συναινέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι». Επιτέθηκε, δε, στο «Ποτάμι», λέγοντας ότι πρέπει να φανερώσει τις θέσεις του πριν από τις εκλογές, «να μας πει τι θέλει να κάνει». Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ εάν δεν επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, είπε ότι «με συντροφικό τρόπο θα κονταροχτυπηθούμε πάνω σε απόψεις και ιδέες».

Μιλώντας για το ευρώ, εξέφρασε «βαθιά πίστη ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουμε από το ευρώ, γιατί δεν πιστεύω ότι θα διαλυθεί το ευρώ».