ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: «Δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουμε στο 2009»

Ευ. Βενιζέλος: «Δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουμε στο 2009»

«Ο λαός θα αποφασίσει εάν θέλει το βράδυ των εκλογών να βγουν και να λένε ότι υπάρχει κρίση σταθερότητας ή να κάνουμε το τελευταίο βήμα, ένα «ντου» όλοι μαζί, ως έθνος και ως κοινωνία, για να απαλλαγούμε οριστικά από την κρίση και το Μνημόνιο», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έθεσε το δίλημμα των εκλογών κι επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι θέλει την κρίση ως «πολιτική τροφή», γιατί χωρίς αυτή δεν υπάρχει.

«Τέτοια μανία, να μείνει η χώρα σε καθεστώς εξάρτησης, γιατί χωρίς αυτό δεν υπάρχουν», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ και με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα ότι έρχονται νέα μέτρα σημείωσε: «Θα μείνουν με την όρεξη. Ατύχησαν. Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα». Πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να μετατρέψει τις εκλογές σε «δημοψήφισμα» κατά του Μνημονίου και της κυβέρνησης, αλλά «δεν του βγήκε» και το εγκατέλειψε. Ασκησε κριτική στην πρόταση του Μανώλη Γλέζου για «αναγκαστικό δάνειο» από καταθέτες και σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τους καταθέτες να βγάλουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό.

Για την αντιπολίτευση είπε ότι καραδοκεί και θέλει το βράδυ των εκλογών να υπάρχει μια αμφίσημη, μια αρνητική εικόνα, για να πουν ότι η χώρα βρίσκεται σε περιδίνηση. Για την κυβέρνηση τόνισε πως ακόμα και μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ στηρίζεται σε μια εκλογική βάση του 42,5% που είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, όμως ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών θα παίξει ρόλο και η εντύπωση που θα δημιουργηθεί διότι έχει σχέση με την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουμε στο 2009» και κατηγόρησε όσους υπόσχονται κάτι τέτοιο ότι «διακινδυνεύουν την πορεία της χώρας».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ότι αφορά στο αποτέλεσμα των εκλογών για τη δημοκρατική παράταξη και είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελιά, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Είναι παντού», επικαλούμενος τα υψηλά ποσοστά και τις επιτυχίες συνδικαλιστικών παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ σε μαζικούς κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ειδική μνεία στον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και την υποψήφια περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Νιόβη Παυλίδου, που ήταν παρόντες και σημείωσε ότι δεν είναι υποψήφιοι της «Ελιάς» ή του ΠΑΣΟΚ, αλλά εκφράζουν την ευρύτατη δημοκρατική συμπαράταξη την οποία επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε το εθνικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, μετά την κρίση και το Μνημόνιο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση προγραμμάτων για τη μείωση της ανεργίας, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, μέσα από την ανάπτυξη, την αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας (τουρισμός κ.α.).

Η ομιλία του κ. Βενιζέλου έγινε σε προεκλογική εκδήλωση στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ. Παραβρέθηκαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δριβελέγκας, η υποψήφια ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, πρώην βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Μια ομάδα διαδηλωτών, με πανό και συνθήματα, επιχείρησε να προσεγγίσει το περίπτερο 8, αλλά η Αστυνομία δεν τους επέτρεψε να πλησιάσουν και έμειναν στην είσοδο της ΔΕΘ από την πλευρά της ΧΑΝΘ.