ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε αναζήτηση λύσης για την επίσχεση, υπ.Υγείας και διαγνωστικά κέντρα

Σε αναζήτηση λύσης για την επίσχεση, υπ.Υγείας και διαγνωστικά κέντρα

 Δεν επιβεβαιώθηκε η αρχική αισιοδοξία του υπουργείου Υγείας ότι σήμερα θα υπάρξει λύση, προκειμένου να αποφευχθεί η επίσχεση υπηρεσιών των παρόχων ιδιωτικών εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι πάροχοι του Οργανισμού είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις τους, παρ' ότι ο διάλογος που ξεκίνησε σήμερα είναι σε καλό δρόμο, όπως παραδέχονται και οι δύο πλευρές.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης (παρουσία του υφυπουργού Αντώνη Μπέζα και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού) είχε σήμερα ευρεία συνάντηση με εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των ιδιωτικών εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τη συζήτηση εποικοδομητική, εκτίμησε ότι έγιναν βήματα προόδου και έδωσε περιθώριο μέχρι αύριο το μεσημέρι προκειμένου να υπάρξει οριστική λύση στο πρόβλημα της επίσχεσης.

«Παρουσιάσαμε ένα σχέδιο το οποίο, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, θα επιτρέπει να ελέγχεται η ροή της συνταγογράφησης, έτσι ώστε να μην είναι υποχρεωμένη η πλευρά των διαγνωστικών να εκτελεί άπειρες εξετάσεις, ακόμα και αυτές που δεν χρειάζονται. Και ευχαριστώ τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο που έχει αναλάβει να μας δώσει αυτές τις προτάσεις γραπτώς, για να μπορέσουμε να τις εφαρμόσουμε γρήγορα στο σύστημα. Πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο της νέας μεταξύ μας σχέσεως, θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων, για να μπορέσουμε με πολύ πιο ανθρώπινο τρόπο να ελέγξουμε όλη τη ροή των εξόδων του ΕΟΠΥΥ σε αυτό τον τομέα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά το τέλος της συνάντησης.

Ερωτηθείς για τα όσα ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του το πρωί, ότι δηλαδή όσοι προχωρήσουν στην επίσχεση, θα καταγραφούν και δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Αυτό ισχύει για την περίπτωση που δε μπορέσουμε να βρούμε λύση. Η πρώτη μας επιλογή πάντα είναι να βρίσκουμε πολιτισμένες και ανθρώπινες λύσεις. Η σημερινή συνάντηση απέδειξε ότι αναγνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σοβαροί επαγγελματίες αυτού του χώρου και θέλουμε να τους βοηθήσουμε αξιοπρεπώς να επιβιώσουν στον χώρο τον οποίο ζούμε. Δεν λέμε ότι όλοι είναι απατεώνες, δεν λέμε ότι όλοι είναι κλέφτες, προς Θεού».

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Βλασταράκος, πρόεδρος του ΠΙΣ διαπίστωσε σημαντικά βήματα προόδου από τις προηγούμενες σκέψεις και αποφάσεις. «Πάρα πολλά ζητήματα και προτάσεις όλων των φορέων, έχουν γίνει αποδεκτά στην κατεύθυνση της συνταγογράφησης, των διαγνωστικών πρωτοκόλλων, των οδηγιών συνταγογράφησης, προκειμένου να εκτελεστεί ένας προϋπολογισμός ο οποίος σήμερα είναι περιορισμένος» τόνισε και συμπλήρωσε ότι αν δεν λυθεί άμεσα το ζήτημα της χρηματοδότησης του οργανισμού, τότε στο μέλλον θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας πιέζει για νέα συνάντηση αύριο προκειμένου να αποφευχθεί η επίσχεση και η όποια ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.