ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στοχευμένες παρεμβάσεις του κ. Σαμαρά

Στοχευμένες παρεμβάσεις του κ. Σαμαρά

Εμφαση στα λεγόμενα «ειδικά κοινά» αναμένεται να δώσει στην τελική ευθεία προς τις κάλπες ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ανά τομέα και παράλληλα να υπερβεί τη μονοδιάστατη αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ περί Μνημονίου.

Μετά την προχθεσινή ομιλία του στη Λαμία προς τις γυναίκες και τη χθεσινή στη Μυτιλήνη για τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή, ο πρωθυπουργός προγραμματίζεται να παρουσιάσει την Παρασκευή το νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα του 2021, παρουσία εκπροσώπων θεσμικών φορέων. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται τουλάχιστον δύο επιπλέον εκδηλώσεις: η μία για την τρίτη ηλικία, που θα πραγματοποιηθεί σε περιοχή της Δυτικής Αθήνας, και μία για τον πολιτισμό, πιθανότατα στην Κέρκυρα.

Οι «σημειακές» παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος χθες συνομίλησε επί μακρόν με νέους επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα σε ελαιοτριβείο της Μυτιλήνης, σχετίζονται, προφανώς, και με τον προεκλογικό σχεδιασμό της Ν.Δ., καθώς αποσκοπούν όχι μόνον στην ενίσχυση της δυναμικής του κόμματος στις ευρωκάλπες, αλλά και των τοπικών υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές: όπως η προγραμματισμένη για απόψε παρουσία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Γ. Κουμουτσάκου, η αυριανή ομιλία στη Θεσσαλονίκη και η προγραμματιζόμενη επίσκεψή του, την Παρασκευή, στην Πάτρα, προς ενίσχυση της υποψηφιότητας του Ανδ. Κατσανιώτη για την περιφέρεια.

Ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να στείλει πολλαπλά μηνύματα στην παραδοσιακή βάση του κόμματος: τη συμπόρευση με την Εκκλησία (παρουσία σε εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής), την αναφορά στην αξία της οικογένειας (ομιλία σε γυναίκες), την προστασία των συνόρων μέσω και της χθεσινής του επίσκεψης στο κλιμάκιο της Frontex και του Λιμενικού στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου και έπλεξε το εγκώμιο των ανδρών του Λιμενικού. «Απαιτείται μια συνολική ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα παρακολουθήσει και το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης… τα δικά μας τα παιδιά από το Λιμενικό ήδη έχουν διασώσει, μέσα σε ενάμιση χρόνο, 4.000 ζωές ανθρώπων που θα είχαν πνιγεί διαφορετικά. Και αυτή η καταστροφή σε ανθρώπους είναι κάτι που πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία, αν θέλει η Ευρώπη να είναι σύγχρονη, αποφασιστική και αξιόπιστη».

Με αγρότες

Λίγο αργότερα, συνομιλώντας με αγρότες στον Συνεταιρισμό Λέσβου, ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε μέτρα μείωσης του κόστους της αγροτικής παραγωγής, με πρώτο τη μείωση του εργατικού κόστους για τους μετανάστες που καλούνται να εργαστούν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, ο κ. Σαμαράς περιέγραψε μείωση του κόστους για την απόκτηση βίζας, για το κόστος ασφάλισης, ώστε προοδευτικά να ασφαλίζονται μόνον για υγεία και όχι για σύνταξη, και καταβολή ενσήμων μόνον για τα πραγματικά τους μεροκάματα και όχι προκαταβολικά για τρεις μήνες. Παράλληλα, προανήγγειλε την εφαρμογή, από το 2015, της κάρτας πετρελαίου αγροτών μέσω της οποίας θα χορηγείται αφορολόγητο πετρέλαιο για τα καταγεγραμμένα αγροτικά μηχανήματα και τις καλλιεργητικές τους ανάγκες.