ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aναπληρωτής ΓΓ της Συνέλευσης του ΟΣΕΠ ο Μιλτιάδης Μακρυγιάννης

Aναπληρωτής ΓΓ της Συνέλευσης του ΟΣΕΠ ο Μιλτιάδης Μακρυγιάννης

Η εκλογή ενός Ελληνα στη θέση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα, καθώς και οι άτυπες επαφές Ρώσων και Ουκρανών στο περιθώριο των επίσημων εργασιών, «χρωμάτισαν» την τριήμερη Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, που ολοκληρώθηκαν χθες στην Αθήνα.

Ο νέος αναπληρωτής ΓΓ της Συνέλευσης, με αρμοδιότητες επί των οργανωτικών ζητημάτων, είναι ο κ. Μιλτιάδης Μακρυγιάννης, διευθυντής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Κέρδισε, συγκεντρώνοντας 41 ψήφους, τον υποψήφιο από τη Βουλγαρία, τον οποίο στήριξαν 17 μέλη. «Οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και άλλων γειτονικών κρατών, οι εντάσεις καθώς και τα αίτια κάθε υπάρχουσας ή εν δυνάμει αποσταθεροποιητικής δράσης (οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής) στην περιοχή, πρέπει να βρουν μπροστά τους ένα χώρο, ένα όργανο που θα δύναται, όχι μόνο να απορροφήσει τους κραδασμούς, αλλά και να προλάβει την εκδήλωση κρίσεων εν τη γενέσει τους. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος της Συνέλευσης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μακρυγιάννης.

Λίγη ώρα αργότερα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας κ. Μ. Εμελιάνοφ υπογράμμιζε ότι αν και ο ΟΣΕΠ είναι Οργανισμός με χαρακτήρα αναζήτησης συνεργασιών στον οικονομικό τομέα, συναντήσεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνεισφέρουν εμμέσως στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των κρατών, ή και βελτίωσή τους σε περιόδους συρράξεων. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Εμελιάνοφ είπε ότι υπήρξαν άτυπες συναντήσεις με την ουκρανική αντιπροσωπεία, αρνούμενος ωστόσο να αναφερθεί στο περιεχόμενό τους: «Υπάρχει κοινή επιθυμία να διευθετηθεί τάχιστα το ζήτημα (ενν. στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας) με κοινά αποδεκτή λύση. Θέλουμε μια πιο εξισορροπημένη στάση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ανεδαφικές προσεγγίσεις», περιορίστηκε να υπογραμμίσει.

Η άποψη της Ουκρανίας, πάντως, δεν κατέστη δυνατόν να καταγραφεί, δεδομένου ότι η αντιπροσωπεία της δεν μετείχε στη συνέντευξη Τύπου. Σημειώνεται ότι στον θετικό ρόλο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης αναφέρθηκαν και οι εκπρόσωποι τόσο της Γεωργίας όσο και του Αζερμπαϊτζάν.

«Αμβλύνουμε τις υπαρκτές διαφορές, επιλέγουμε τη συναίνεση, θέλουμε τα Κοινοβούλια να είναι πρεσβευτές ειρήνης», υπογράμμισε από την πλευρά της η κ. Κατερίνα Παπακώστα, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Πάντως, η σφοδρή κρίση στις σχέσεις Μόσχας – Κιέβου είχε, όπως αποδείχθηκε, αρνητικές επιπτώσεις στο χώρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης: Αν και ήταν προγραμματισμένο να εκλεγεί νέοςς Γεν. Γραμματέας, ψηφοφορία δεν έγινε. Mοναδική για τη συγκεκριμένη θέση υποψηφιότητα ήταν από την Ουκρανία και την τελευταία στιγμή απεσύρθη. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας κα Ολένα Νετέτσκα, ελάχιστα πριν από την ψηφοφορία. Η εκλογή νέου ΓΓ, του οποίου η θητεία είναι τριετής, παραπέμφθηκε για την επόμενη γενική συνέλευση που θα διεξαχθεί τον προσεχή Δεκέμβριο επίσης στην Αθήνα.

Στην ανάγκη συνεργασιών, καθώς και διεκδίκησης εκ μέρους των εθνικών κοινοβουλίων μεγαλύτερου ρόλου στη λήψη αποφάσεων, αναφέρθηκε κλείνοντας τις εργασίες της Συνέλευσης ο Πρόεδρος της Βουλής και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ κ. Ευ. Μεϊμαράκης.