ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Choose4Greece: Διάλεξε τον περιφερειάρχη που σου ταιριάζει!

choose4greece
a8hna--eklo

 Μια πρωτότυπη εφαρμογή του Παν. Μακεδονίας συγκρίνει τις απόψεις σας με αυτές των υποψηφίων περιφερειαρχών και σας δείχνει με ποιον τελικά συμφωνείτε περισσότερο!


Δείτε την εφαρμογή  Choose4Greece κάνοντας κλικ εδώ


Η ιδέα ξεκίνησε από το euvox, την πλατφόρμα δηλαδή που «τρέχει» με μεγάλη επιτυχία αυτές τις μέρες σε όλη την Ευρωπαική Ενωση καλώντας τους ψηφοφόρους να απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα για να δουν τελικά με ποιο κόμμα «ταιριάζουν» περισσότερο (την ελληνική του έκδοση μπορεί να την βρείτε στο www.euvox/eu/gr
Και έτσι γεννήθηκε το Choose4Greece το οποίο κάνει με απλά λόγια ό,τι και το euvox, αλλά για τους Ελληνες Περιφερειάρχες. Απαντώντας μια σειρά 30 ερωτήσεων για όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα ίσως και να εκπλαγείτε αν διαπιστώσετε ο υποψήφιος που έχετε αποφασίσει να ψηφίσετε έχει δώσει στις ίδιες ερωτήσεις εντελώς διαφορετικές απαντήσεις.

Οι σχεδιαστές του βέβαια διευκρινίζουν ότι η πλατφόρμα δεν πρέπει να θεωρηθεί ως πρόταση ψήφου. Δεν αρνούνται όμως ότι λειτουργεί ως ένας «Ηλεκτρονικός Σύμβουλος Ψήφου που σχεδιάστηκε εν όψει των περιφερειακών εκλογών στην Ελλάδα, με σκοπό να ενισχύσει την αντιπροσωπευτική περιγραφή του πολιτικού προφίλ των πολιτών και να συμβάλει στην αποσαφήνιση των πολιτικών θέσεων των υποψήφιων περιφερειαρχών κάθε εκλογικής περιφέρειας».

Ο χρήστης της εφαρμογής καλείται να απαντήσει σε 30 ερωτήσεις, οι οποίες αναφέρονται σε κρίσιμα σημεία της δημόσιας πολιτικής συζήτησης, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Στη συνέχεια λαμβάνει τα ποσοστά συσχέτισης της θέσης του με τις αντίστοιχες θέσεις των υποψήφιων περιφερειαρχών, της εκλογικής περιφέρειας στην οποία ανήκουν.

   Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργανισμού, Preference Matcher, «για να μετρήσουμε το βαθμό συσχέτισης ανάμεσα στην πολιτική τοποθέτηση του χρήστη και των υποψήφιων περιφερειαρχών, χρησιμοποιήσαμε για κάθε εκλογική περιφέρεια όλους τους υποψήφιους περιφερειάρχες, τόσο εκείνους των οποίων η υποψηφιότητα χαρακτηρίζεται κομματική, λόγω της στήριξης την οποία παρέχουν συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα στην υποψηφιότητα αυτή, όσο και των ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων.

Συγκεκριμένα για τις κομματικές υποψηφιότητες, κωδικοποιήσαμε τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων σε κάθε ένα από τα 30 ερωτήματα, τα οποία θέτουμε στο Choose4Greece, και στη συνέχεια στείλαμε συμπληρωμένο το ερωτηματολόγιο στους κομματικούς υποψήφιους περιφερειάρχες, είτε για να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία τους με την τοποθέτηση του κόμματος είτε να προβούν σε περαιτέρω τροποποίηση. Για τις ανεξάρτητες υποψηφιότητες, στείλαμε κενό το ερωτηματολόγιο στους αντίστοιχους υποψήφιους περιφερειάρχες με σκοπό να συμπληρώσουν εκείνοι τις θέσεις τους. Στην περίπτωση, στην οποία οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι, δεν επικοινώνησαν μαζί μας, κωδικοποιήσαμε τις θέσεις τους και απαντήσαμε στα 30 ερωτήματα με βάση τις πολιτικές δημόσιες τοποθετήσεις τους, χρησιμοποιώντας το περιεχόμενο των προσωπικών τους ιστολογίων, την αρθρογραφία τους και τις απαντήσεις τους σε συνεντεύξεις».

Ο οργανισμός Preference Matcher δραστηριοποιείται στον χώρο σχετικών εφαρμογών. Επιστημονικά υπεύθυνοι του έργου είναι ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ιωάννης Κωνσταντινίδης και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Βασιλική Γεωργιάδου.

Τα δεδομένα από τη χρήση της εφαρμογής μέχρι και την ημέρα του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών, θα αξιοποιηθούν σε ακαδημαϊκές έρευνες και αναλύσεις που θα ακολουθήσουν. Οι απαντήσεις των χρηστών είναι ανώνυμες και τα γενικά δημογραφικά στοιχεία που ζητούνται (προαιρετικά), θα χρησιμοποιηθούν μόνο για ερευνητικούς σκοπούς.