ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ευ.Βενιζέλος συμφωνούσε με το δημοψήφισμα το 2011

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ευ.Βενιζέλος συμφωνούσε με το δημοψήφισμα το 2011

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφωνούσε με την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σημείωμά του, επικαλούμενος ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση των Καννών, και τονίζει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλαξε γνώμη όταν συναντήθηκε μυστικά με τον Ζοζέ Μπαρόζο.

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος στις 31 Οκτωβρίου 2011, δύο ημέρες δηλαδή πριν από τη συνάντηση των Καννών, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έλεγε: «Φίλες και φίλοι, η χώρα ζει ένα δράμα και από το δράμα αυτό πρέπει να λυτρωθεί. Πιστεύω πως η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, η προσφυγή στην άμεση βούληση του ελληνικού λαού, είναι η λύτρωση από το δράμα που βιώνει η χώρα και εμείς μαζί με τη χώρα…».

Και συνέχισε λέγοντας: «Τώρα ο ίδιος ο πολίτης μετά τη στήριξη που θα προσφέρει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην κυβέρνηση, θα κληθεί να απαντήσει με μια λογική συνοχή και συνέπεια, με αρχή, μέση και τέλος: Είμαστε υπέρ της Ευρώπης; Είμαστε υπέρ της Ευρωζώνης; Είμαστε υπέρ του ευρώ; Θεωρούμε ότι το ισοζύγιο είναι θετικό; Θεωρούμε ότι πρέπει να μείνουμε σ' αυτή την ομάδα των ανεπτυγμένων κρατών και δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα της δραχμής, ή στην Ελλάδα του '60 ή του '50; Θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε συνεπείς και υπεύθυνοι; Θεωρούμε ότι είναι καλό να χρωστάς στις τράπεζες διεθνώς 100 δισ. λιγότερα και όχι 100 δισ. περισσότερα; Είναι καλό το χρέος σου να τείνει προς το 120% και όχι προς το 240%;»

Και ολοκλήρωσε την ομιλία του με το εξής: «Πιστεύω, λοιπόν, φίλες και φίλοι, ότι η πρωτοβουλία που πήρε ο πρωθυπουργός, αυτό που ανακοίνωσε και για τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και για την οργάνωση της διαπραγμάτευσης, για την ολοκλήρωση του σχήματος, του νέου προγράμματος και του νέου τρόπου συμμετοχής των ιδιωτών και για το δημοψήφισμα που θα έρθει να τα επικυρώσει ή να τα ανατρέψει όλα αυτά -αλλά ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του- είναι μια διαδικασία δημοκρατικά και εθνικά εκτονωτική και λυτρωτική».

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι δεν ήταν μόνος του ο Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι συμφωνούσε και υπερθεμάτιζε και ο αντιπρόεδρός του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, και προσθέτει: «Πότε άλλαξε θέση; Όταν, όπως λέει το ρεπορτάζ των FT, συναντήθηκε με τον Μπαρόζο, μυστικά χωρίς να ενημερώσει τον πρωθυπουργό του, και συμφώνησε να "σκοτώσει" το δημοψήφισμα, πρωθυπουργός στη θέση του Παπανδρέου να γίνει ο Παπαδήμος, να μπει στην κυβέρνηση και η ΝΔ, να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο και να γίνουν εκλογές σε έξι μήνες. Ο Μπαρόζο στη συνάντηση αυτή ενημέρωσε τον Βενιζέλο ότι προηγουμένως είχε μιλήσει και συμφωνήσει με τον Σαμαρά σ' αυτόν τον "πολιτικό οδικό χάρτη"».