ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία σε διάφορες περιοχές της χώρας

Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία σε διάφορες περιοχές της χώρας

Με απόλυτα ομαλό τρόπο διεξάγεται η εκλογική διαδικασία για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, σύμφωνα με το Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί ενώ τα όποια ελάχιστα προβλήματα παρατηρήθηκαν σε ό,τι αφορά την παρουσία των δικαστικών αντιπροσώπων διευθετήθηκαν ήδη από χθες, οπότε ορίστηκαν οι αντικαταστάτες όσων δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσαν να παρευρεθούν στα εκλογικά κέντρα.

Στο μεταξύ, έξω από τα σχολεία που λειτουργούν ως εκλογικά κέντρα έχουν τοποθετηθεί οι κάλπες του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση ή μη της ΕΥΑΘ, το οποίο διοργανώνει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ). «Η διαδικασία κυλάει ομαλά και οργανωμένα. Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Σίμος Δανιηλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελέσματα αναμένονται μετά τις 10 το βράδυ από την κεντρική εφορευτική επιτροπή του δημοψηφίσματος που έχει αναλάβει την εποπτεία της διαδικασίας.

Οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές άνοιξαν σήμερα το πρωί και στο Βελβεντό όπου τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποιήθηκε τοπικό δημοψήφισμα και αποφασίστηκε η αποχή των κατοίκων τους από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ένταξη του Βελβεντού στον ενιαίο καλλικρατικό δήμο Σερβίων – Βελβεντού. Σύμφωνα με το πρωτοδικείο Κοζάνης, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών παρουσιάστηκαν κανονικά στις θέσεις τους, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για τα ποσοστά συμμετοχής του κόσμου στη διαδικασία. Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου, διευκρίνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι οι πρώτες ενδείξεις για τα ποσοστά της συμμετοχής θα προκύψουν απόψε το βράδυ ενώ την Τρίτη θα γίνει νέα λαϊκή συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί αν οι δημότες του Βελβεντού θα συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών, στις 25 Μαϊου.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των εκλογών πανελλαδικά, υπενθυμίζεται ότι όσοι δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν μπορούν να λάβουν τη σχετική πληροφόρηση από την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) ή από τον τηλεφωνικό αριθμό του υπουργείου 213 1361500 ή από τις κατά τόπους περιφέρειες. Οι αριθμοί αυτοί θα λειτουργούν μέχρι και τις 7 το απόγευμα οπότε θα κλείσουν οι κάλπες. Μέχρι εκείνη την ώρα θα παραμείνουν ανοιχτά και τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα για να εξυπηρετούν τους πολίτες.

Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στην Πελοπόννησο

Κανονικά ξεκίνησε κι εξελίσσεται ομαλά η εκλογική διαδικασία, στα 1.716 εκλογικά τμήματα και στις πέντε περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τα συνήθη γνωστά προβλήματα, από την απροθυμία των πολιτών να εμφανιστούν και να αναλάβουν τα καθήκοντά τους, ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών, παρουσιάστηκαν σε όλους τους νομούς. Υπάρχουν μάλιστα και εκλογικά τμήματα όπου δεν παρουσιάστηκε κανένα μέλος εφορευτικής επιτροπής.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων μέχρι στιγμής είναι μικρή στα εκλογικά τμήματα, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι πολύ λίγοι είναι οι ετεροδημότες, που έχουν φτάσει στα χωριά τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Κανονικά η εκλογική διαδικασία στα Χανιά

Kανονικά και με μόνο πρόβλημα την μη προσέλευση όλων των μελών των εφορευτικών επιτροπών διεξάγεται από τις 7 το πρωί σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων η εκλογική διαδικασία.

Στα 338 εκλογικά τμήματα έχουν προσέλθει όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και οι γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών.

Σε 69 δικαστικούς αντιπροσώπους δόθηκαν κινητά τηλέφωνα με την ειδική εφαρμογή για την μετάδοση του εκλογικού αποτελέσματος από τους οποίους οι 67 τα παρέλαβαν.